Retail&Agrobusiness

Se dă startul programului INVESTALIM, cu o valoare totală de 600 mil. euro. Guvernul a adoptat procedura de implementare pentru programul prin care vrea să se construiască noi fabrici de alimente

Se dă startul programului INVESTALIM, cu o valoare...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.09.2023, 14:57 589

​Guvernul a adoptat procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile întreprinderilor care solicită ajutor de stat în baza Programului prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

„Prin programul INVESTALIM creştem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă şi să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara ţării. Este o măsură menită să crească siguranţa alimentară a ţării şi să sprijine fermierii români”, a declarat ministrul Florin BARBU.

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro (590 milioane euro), respectiv echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual (147,5 milioane euro).

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Ajutorul pentru întreprinderile mari, dar şi mici şi mijlocii nu poate depăşi 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie.

Prin această schemă vor fi construite unităţi de procesare în următoarele domenii:

Prelucrarea şi conservarea cărnii
Industria peştelui
Industria cartofilor
Domeniul sucurilor din fructe şi legume
Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor
Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor
Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor
Fabricarea produselor de morărit
Fabricarea pâinii
Fabricarea zahărului
Investiţiile realizate în cadrul Programului INVESTALIM trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale:

a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;

b) să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

c) să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliţi;

d) să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

e) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.

f) întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO