Retail&Agrobusiness

Un semnal de alarmă: Grupul chinez Haier disponibilizează 40% din cei aproape 1.000 de salariaţi de la fabrica de frigidere din Prahova. Deschisă în 2021, unitatea de producţie a necesitat o investiţie de 70 mil. euro

Un semnal de alarmă: Grupul chinez Haier...

Autor: Cristina Roşca

02.02.2024, 13:34 3829

Grupul chinez Haier, unul dintre cei mai noi şi totodată cei mai mari investitori din producţia românească de electrocasnice, va dispobiliza circa 40% din cei 1.000 de salariaţi de la fabrica de frigidere din Prahova.

“Contracţia pieţei şi scăderea cererii pe toate categoriile – care persistă, consecinţă a efectului post-pandemic şi a recentei crize în Europa şi la nivel global”, reprezintă motivul invocat de Haier.
Grupul chinez Haier a dat startul producţiei în prima sa fabrică de frigidere din Uniunea Europeană, aflată în apropiere de Ploieşti, în 2021, investiţia totală în această unitate depăşind 70 milioane euro. Haier Tech România produce frigidere încorporabile şi standard, pentru cele trei mărci ale Haier Europe – Candy, Hoover şi Haier. Capacitatea totală a unităţii este de un milion de produse, potrivit celor mai recente date ZF.

Fabrica se află în Parcul Industrial Allianso din Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, pe o suprafaţă de 63.000 m2.

Investiţia de peste 70 de milioane de euro, din care o a fost treime ajutor de stat, conform datelor publicate anterior pe site-ul Ministerului de Finanţe, este unul dintre cele mai importante proiecte recente din producţia locală de electrocasnice, o industrie care s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu datorită pariurilor grupurilor existente, dar şi unora noi, cum e şi cazul Haier.

Firma Haier Tech, care operează fabrica, a avut în 2022, primul an complet de funcţionare, afaceri de 565 mil. lei şi un profit de 580.000 de lei cu 975 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO