Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Frigotehnica încheie anul cu afaceri de 15 milioane de euro şi o marjă de profit de 5%

Autor: Cristina Bellu

07.12.2015, 00:05 442
Frigotehnica, una dintre cele mai mari companii de producţie şi montaj pentru instalaţii frigorifice din România, va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de Roxana Bodo, directorul general al com­paniei, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Cifra de afaceri estimată pentru acest an va fi de 15 milioane de euro, cu o marjă de pro­fit de 3-5%. Hotărâtoare sunt ultimele luni din an, când avem cele mai multe proiecte atât pe zona co­mercială, cât şi industrială. Potrivit ten­dinţelor din piaţă, investiţiile se fac în ultima parte a anului pentru că fiecare com­panie îşi adaptează bugetul vânzărilor şi estimările de vânzări. Dacă luăm în calcul creşterea de 20% pe consum raportată recent, tendinţa va fi de creştere a investiţiilor. Sem­na­lele sunt pozitive, retailerii sunt interesaţi să-şi crească numărul de magazine sau capacitatea celor existente“, a spus Roxana Bodo.
 
Compania oferă soluţii de frig pentru ins­ta­laţiile din zona de frig comercial, dar şi din zo­nele industriale. Aceasta acoperă tot ce în­seam­nă spaţii cu temperatură controlată sau, în cazul altor zone din economie, tot ce în­seam­nă atmosferă controlată, controlul umi­di­tăţii, a temperaturii sau a cantităţii de oxigen.
 
Valoarea unei comenzi poate varia între 10.000 de euro pentru instalaţiile mai mici şi 2 mil. euro în cazul instalaţiilor complexe din zone de logistică sau depozite frigorifice de di­mensiuni mari, cu o perioadă de implementare care poate dura de la 3-4 luni pentru proiectele sim­ple până la 12 luni în cazul proiectelor com­plexe.
 
„Ne-am orientat către toate aplicaţiile speciale şi am încercat să acoperim toată zona de tehnologie. Anul acesta, printre proiectele mai speciale găsim cea mai modernă  instalaţie de coacere a bananelor şi de depozitare a acestora. Pentru o companie din Republica Mol­dova am făcut o instalaţie frigorifică de păstrare a merelor şi pentru o altă companie din ţară am reuşit să executăm un depozit cu tem­peratură şi umiditate controlate“.
 
Potrivit Roxanei Bodo, 30% din cifra de afa­ceri de anul trecut provine din businessul rea­lizat în afara ţării. „Am remarcat în anii tre­cuţi oportunitatea dezvoltării afacerii către Ucraina şi Bulgaria, unde avem subsidiare. Nişa pe care am văzut-o a fost exact în zona clienţilor noştri. Retailerii care s-au dezvoltat pe aceste pieţe au vrut un partener de încre­dere. Totodată am avut proiecte mari în Cehia, Slovacia, Ungaria, Franţa, Germania. În Franţa, am făcut audit tehnic firmelor care acti­vează acolo în executarea serviciilor de men­tenanţă sau de realizare a proiectelor pentru magazine. În Germania, am avut un pro­iect de mentenanţă şi reparaţii la centre logis­tice pentru un retailer cu care avem contracte în România, Bulgaria şi Cehia.“
 
Pentru 2016, compania estimează o creştere de 15% a afacerii.
 
Înfiinţată în 1949, Frigotehnica are în pre­zent în jur de 200 de angajaţi, majoritatea in­gi­neri recrutaţi direct din facultate. „Încercăm să-i atragem pe cei mai buni, ne-am propus să înce­pem un program prin care să le oferim prac­tică pe perioada verii. Salariul unui spe­cialist poate ajunge la 2.000 de euro pe lună, în funcţie de performanţă“, a mai spus Bodo.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO