Companii

Retailerul Spar ataca piata din Capitala cu 5 magazine

Retailerul Spar ataca piata din Capitala cu 5 magazine

La nivel international, reteaua Spar numara peste 15.000 de magazine, care au realizat vanzari de 27,9 mld. euro in anul 2005

02.10.2007, 17:56 21

In Bucuresti, compania ar putea deschide 5 hipermarketuri si supermarketuri anul viitor, fiind vizate si locatii din centre comerciale. Investitia medie intr-un supermarket SPAR se situeaza intre 1-2,5 mil. euro, reteaua operand in prezent si un hipermarket cu o suprafata de vanzare de 3.000 de metri patrati la Targu Mures care a implicat investitii de 3,6 mil. euro.
Retailerul va fi prezent in toate centrele comerciale Galleria, care vor fi dezvoltate de companiile Globe Trade Center si Aura Investments. Cele doua firme au anuntat recent ca vor sa dezvolte, pana in 2011, circa 20 de centre comerciale, in principalele orase din tara. Pe termen mediu, planurile companiei aradene prevad operarea a 55 de unitati SPAR.
Anul trecut, fondul Morava a achizitionat cu circa 4 mil. euro un teren de peste 7.000 de metri patrati in Cluj-Napoca, pe care se afla fostul sediu administrativ al producatorului de lactate Napolact. In aceasta locatie ar putea fi construit un magazin SPAR de dimensiuni mari, care sa includa si o galerie comerciala, insa reprezentantii companiei nu au anuntat detaliile finale ale proiectului. La nivel international, reteaua Spar numara peste 15.000 de magazine care au realizat vanzari de 27,9 mld. euro in anul 2005. Pe piata locala, SPAR concureaza cu retelele de supermarketuri Artima, Billa, dar si cu disounterii Profi sau Kaufland. Pe piata din Bucuresti, SPAR va intalni alti doi competitori puternici, retelele Mega Image si La Fourmi, care dezvolta concepte similare de comert ce pun accentul pe oferta de produse alimentare proaspete. De exemplu, in magazinele SPAR, aceasta categorie de produse aduce aproximativ 40% din vanzari.
In primul an de operare, reteaua SPAR a adus investitorilor aradeni Ioan si Floare Cuc, proprietarii Astral Impex, un profit net de aproape un milion de euro, la o cifra de afaceri de 9,3 mil. euro, conform datelor pe 2006 de la Ministerul de Economie si Finante.
Familia Cuc detine licenta pentru dezvoltarea retelei olandeze de retail SPAR in Romania, avand planificate pe termen lung investitii de 350 mil. euro in 250 de supermarketuri si hipermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO