Companii

România are peste 1,8 milioane oameni de afaceri, cu 63.000 mai mulţi decât anul trecut, majoritatea bărbaţi, de 40-49 de ani; numărul tinerilor care pornesc un business este în scădere

România are peste 1,8 milioane oameni de afaceri, cu...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2019, 11:48 468

„Cum băncile întârzie să ofere credite de investiţii, mai ales antreprenorilor aflaţi la început de drum, cel mai probabil mare parte din tineret a preferat să îşi găsească un loc de muncă, ca angajat.“

Peste 1,8 milioane de români s-au implicat în acest an în afaceri, cu peste 63.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un studiu realizat de Frames, majoritatea fiind bărbaţi de 40-49 de ani, cu superioare, interesaţi, în primul rând, de afacerile din comerţ, construcţii şi  activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Din totalul de 1,8 milioane de oameni de afaceri, cei mai mulţi sunt acţionari la companii active, peste 1,4 milioane, iar 62,52% dintre ei sunt bărbaţi (888.792).

,,Statisticile arată că, în ultimii 10 ani, femeile au devenit o prezenţă tot mai activă în mediul de business, dovadă că, faţă de anul de referinţă 2013, în acest an avem cu peste 124.677 mai multe doamne în poziţia de acţionari la companiile active, prezenţa lor fiind semnificativă în zona business-urilor creative şi a celor care dezvoltării servicii de sănătate, educaţie şi asistenţă socială”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

În ceea ce priveşte vârsta, în ciuda exemplelor tot mai numeroase de start-up-uri creative, de business-uri create de tineri, statistica arată că numărul tinerilor de până în 29 de ani prezenţi în afaceri în calitate de acţionari este în continuă scădere.  Faţă de anul 2013, în acest an sunt cu peste 6500 de tineri mai puţini prezenţi în business. Tinerii de până în 29 de ani au ajuns să reprezinte 8,72% din totalul acţionarilor ((123.963 persoane), cu aproape 4 procente sub nivelul din 2013.

,,Motivele pentru care tinerii întârzie să reprezinte un contingent important în mediul de afaceri ţin, cel mai probabil, de lipsa banilor. Cum băncile întârzie să ofere credite de investiţii, mai ales antreprenorilor aflaţi la început de drum, cel mai probabil mare parte din tineret a preferat să îşi găsească un loc de muncă, ca angajat, mai ales că economia duce oferă o multitudine de joburi pe salarii mai mari decât în urmă cu 5-6 ani’’.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO