Companii

România nu reuşeşte să-şi acopere consumul intern de legume în mijlocul iernii, deşi se află în topul celor mai mari zece producători din UE. Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu, formată din 855 de fermieri: Noi nu avem reţele naţionale de magazine care să vândă în toată România, pentru că nu ne-am pregătit pentru acest lucru

Din cei circa 850.000 de fermieri din România, în jur de 1.000 de producători locali ajung să facă contract cu o reţea străină de comerţ modern şi să pună produsele pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor. Mai mult, deşi România are aproape 2.000 de cooperative, fiecare retailer colaborează numai cu una sau două cooperative mari.

Din cei circa 850.000 de fermieri din România, în jur de 1.000 de producători locali ajung să facă contract cu o reţea străină de comerţ modern şi să pună produsele pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor. Mai mult, deşi România are aproape 2.000 de cooperative, fiecare retailer colaborează numai cu una sau două cooperative mari.

Autor: Florentina Niţu

13.01.2022, 19:45 911

În 2020, România a produs 2,34 milioane de tone de legume proaspete (inclusiv pepeni), situându-se pe locul 9 în UE în topul celor mai mari producători, în pofida anului agricol dificil cauzat de seceta pedologică, arată datele Eurostat. Astfel, cu 4,3% din populaţia UE, România a realizat 3,6% din producţia de legume, conform calculelor făcute de ZF pe baza statisticilor. Cultura de cartofi este înregistrată separat în statisticile UE, iar în ceea ce priveşte România, ea a fost de 2,6 milioane de tone în 2020, iar la aceasta România s-a situat pe locul 6 în UE, cu o pondere de aproape 5% din total. Cu toate acestea, în plină iarnă, în supermarketuri şi hipermarketuri – indiferent de reţea sau acţionariat, acolo unde se vinde cea mai mare parte din mâncare şi de unde se aprovizionează cei mai mulţi români cu fructe şi legume stocul cu produse locale este limitat şi în anumite cazuri inexistent. De ce nu reuşim să producem legume pentru a acoperi consumul intern?

„Ecuaţia este simplă. România produce mult, dar nu atât de mult cât ar trebui în spaţii protejate – sere şi solarii – ca în Olanda, Franţa sau Spania, pentru că investiţiile sunt mari, iar acum că s-a scumpit gazul costă foarte mult să produci. Noi producem preponderent în câmp, iar când e frig şi nu avem lumină, nu putem. Dar, am putea produce mai mult vara, însă ne lipsesc spaţiile de depozitare cu temperatură controlată pentru legume, ca să le păstrăm în stare bună”, spune Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu, formată din 855 de fermieri, printre care pomicultori şi legumicultori. România are un potenţial ridicat pentru producţia de legume în câmp, datorită fertilităţii naturale ridicate a solurilor. În 2020, suprafaţa totală cultivată cu legume din România a fost de 225.000 de hectare, din care suprafaţa cultivată cu legume în câmp a fost de 130.000 de hectare şi cea cu legume în sere şi solarii a fost de 4.200 de hectare, conform datelor de la INS. Suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de 176.000 de hectare.  Suprafaţa acoperită cu sere în România a scăzut continuu din 1990 încoace, în ultimii doi ani rămânând în jurul cifrei de 200 de hectare, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Numărul producătorilor care cultivă în sere şi solarii trece de 15.000, conform ultimelor date de la Ministerul Agriculturii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO