Companii

Romanii si-au luat frigidere, dar au uitat sa le mai umple

25.02.2004, 00:00 19



Producatorul de preparate si semiprepaprate din carne Principal Construct va pune in functiune luna viitoare o noua capacitate de productie la Filipestii de Padure in judetul Prahova, urmand ca vechii capacitati din aceasta locatie sa i se dea o alta destinatie, neprecizata deocamdata.



"Noua fabrica de la Filipestii de Padure este o investitie de doua milioane de euro realizata din fonduri Sapard din care contributia noastra este de 50%. Vom lansa o gama de produse vegetale si una de produse de calitate superioara bazate pe metode traditionale deoarece a reiesit din studiile de piata ca exista o cerere sporita pentru acest segment", a declarat Claudiu Ciuciureanu, directorul general al Principal Construct.



Noua unitate de productie va avea o capacitate anuala de 24.000 de tone, in timp ce fabrica veche la care se va renunta are o capacitate de 7.500 de tone anual. "Estimam ca anul viitor sa ajungem cu productia efectiva in apropierea acestei capacitati", spune Ciuciureanu.



Principal Construct a avut anul trecut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, in scadere cu circa 5% fata de anul precedent. Pentru acest an estimarile in privinta vanzarilor se situeaza undeva intre 18-19 milioane de euro.



Cota de piata a societatii a depasit anul trecut cu putin 4 procente, conform afirmatiilor lui Ciuciureanu. Conform unor estimari neoficiale piata preparatelor din carne a ajuns anul trecut la 130.000 de tone, cu o valoare de 260 de milioane de euro.



"Scaderea vanzarilor a fost cauzata de reorientarea bugetelor populatiei catre creditele pentru achizitionarea bunurilor de larg consum. Cu alte cuvinte, romanii si-au cumparat frigidere noi dar au uitat sa mai aloce bani pentru a le umple. Pe de alta parte, scaderea a fost accentuata si de fluctuatiile legislative in privinta taxelor vamale pentru materia prima folosita in industria prelucrarii carnii", sustine Ciuciureanu.



Compania a operat anul trecut cu doua branduri pe piata interna: Principal pentru produsele fabricate la actuala fabrica de la Filipestii de Padure si Salonta pentru unitatea de productie de la Salonta.



Principal Construct a investit 4 milioane de dolari in modernizarea fabricii de la Salonta (capacitate anuala 3.600 de tone) care a intrat pe piata in iulie-august 2003. "Odata pusa in functiune aceasta capacitate ne-am diversificat gama de produse, atacand si piata salamurilor crud-uscate", afirma Ciuciureanu.



Peste 80% din materia prima folosita la fabrica de la Salonta provine de pe piata interna in timp ce la noua unitate de la Filipestii de Padure ponderea materiei prime autohtone va fi de 30-40%.



Principal Construct detine 10 magazine in toata tara si o retea proprie de distributie formata din 15 depozite. Societate detine si trei ferme de porci cu o capacitate de 200.000 de capete insa acestea deocamdata se afla in conservare, din cauza faptului ca materia prima vine din import puternic subventionata. "Vrem ca anul viitor sa populam aceste ferme cu circa 40-50.000 de capete", spune Ciuciureanu.



Principal Construct cultiva si 10.000 de hectare de pamant in Balta Ialomitei luate in arenda de la Agentia Domeniilor Statului.



Principal Construct este o afacere de familie detinuta de Claudiu Ciuciureanu si sotia acestuia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO