Companii

Romgaz: Cea mai mare provocare a anului 2024 este menţinerea declinului în producţia de gaze naturale sub 2,5%

Romgaz: Cea mai mare provocare a anului 2024 este...

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2024, 09:00 3094

♦ Finalizarea centralei de la Iernut sau realizarea formalităţilor pentru un parc solar de 40 MW sunt şi ele pe lista de obiective pentru anul acesta a Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale ♦ Pentru Neptun Deep, proiectul de gaze din Marea Neagră unde Romgaz este partener cu OMV Petrom, compania statului român are un buget de investiţii pentru perioada 2023-2027 de 2 miliarde de euro.

Romgaz, cel mai mare produ­că­tor de gaze na­tu­rale din Ro­mânia, spu­ne că pentru anul acesta princi­palul obiec­tiv pe zona de pro­ducţie, dar şi marea provocare este menţinerea unui procent scăzut privind declinul.

„În domeniul exploatării zăcămintelor de hidrocarburi, cea mai mare provocare a anului 2024 este menţinerea declinului de producţie de gaze naturale sub 2,5%, obiec­tiv strategic al Romgaz, în condiţii de sigu­ran­ţă, fiabilitate operaţională şi cu accent pe atenuarea efectelor generate de schimbările climatice“, spun reprezentanţii companiei. Grupul Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 6,81 miliarde lei, în scădere cu 37% faţă de perioada similară din 2022, şi un profit net de 2,16 miliarde lei, mai mic cu 3%, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Un efect important în diminuarea cifrei de afa­ceri din vânzarea gazelor natu­rale l-au avut prevederile OUG nr. 27/2022 prin care s-a stabilit în sarcina Romgaz obli­ga­ţie ca cea mai mare parte a producţiei să fie vândută la preţul reglementat de 150 lei/MWh, se arată în raport. Producţia de gaze naturale a Romgaz s-a redus cu aproa­pe 5%, la 3.515 mil. mc în primele nouă luni din 2023.

„Pentru atingerea acestui obiectiv (pri­vind declinul producţiei), vom derula o serie de acţiuni, precum efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu pro­ductivitate scăzută sau inactive, continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor ză­că­minte mature de gaze, implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcă­mintelor de gaze naturale, forajul de noi sonde de exploatare, finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO