Companii

Romgaz, faţă în faţă cu adâncurile Mării Negre: ce înseamnă pentru cel mai mare producător de gaze din România „expediţia“ Neptun Deep şi ce planuri de dezvoltare mai are? Aflaţi la ZF Power Summit 2024, de la Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz

Răzvan Popescu, CEO al Romgaz

Răzvan Popescu, CEO al Romgaz

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2024, 00:05 5349

♦ Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, va începe anul acesta lucările la „şantierul“ Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai provocatoare proiecte de investiţii la care s-a angajat compania de stat în istoria sa ♦ Ce urmează? Aflaţi la ZF Power Summit 2024, de la Răzvan Popescu, CEO-ul companiei.

Pentru 2024, Romgaz îşi propune un buget de investiţii de 4,4 mld. lei, din care 3,3 mld. lei pentru finanţarea Romgaz Black Sea LTD. „Restul de 1,1 miliarde lei reprezintă investiţii în dezvoltarea potenţialului de produ­ce­re energie electrică prin continua­rea şi finalizarea construirii centralei electri­ce cu ciclu combinat cu turbine cu gaze – Iernut şi realizarea/conti­nua­rea for­ma­lităţilor pentru con­strui­rea unui parc fotovoltaic cu o pu­tere instalată de aproximativ 40 MW, continuarea lu­crărilor de cercetare geo­logică prin fo­rarea de noi sonde de explorare pen­tru descoperirea de noi rezerve de ga­ze naturale (foraj sonde de explora­re), dezvoltarea po­tenţialului de producţie prin asigura­rea de noi capacităţi pe structurile existente (investiţii în foraj sonde de exploatare, instalaţii tehnolo­gice de suprafaţă pentru exploatarea gazelor naturale la sondele rămase pe gaze, staţii de uscare, conducte colec­toare, staţii de comprimare) şi în reechi­pări/reactivări – reparaţii capita­liza­bile la cca.160 de sonde de exploa­tare“, a declarat recent Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz.

În total, proiectul Neptun Deep presupune realizarea unui investiţii de 4 miliarde de euro de către cei doi parteneri de proiect, OMV Petrom şi Romgaz, primele gaze fiind estimate a fi injectate în sistem în 2027. Pentru finanţarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) intenţionează să vândă obligaţiuni de 500 mil. euro în a doua jumătate a acestui an, care vor reprezenta prima tranşă din cadrul unui program de obligaţiuni medium term notes (MTN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO