Companii

Romgaz: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie

Romgaz: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru...

Autor: Carol Dan

20.10.2013, 12:50 584

Conducerea companiei Romgaz Mediaş se aşteaptă ca Guvernul să continue să aibă o influenţă semnificativă asupra companiei şi după listarea ei la bursă şi să ia unele decizii care să nu fie "un succes" economic pentru producătorul de gaze.

"Guvernul României va continua sa aibă o influenţă semnificativă asupra societăţii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia să nu corespundă intereselor celorlalţi acţionari ai societăţii. (...) Nu există niciun fel de asigurări că noul Guvern va continua strategia începută de Guvernul anterior în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor de ordin structural ale economiei româneşti", potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti împreună cu anunţul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de preţ şi perioada de derulare.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

Oferta va începe marţi, cu o zi mai târziu decât au anunţat vineri reprezentanţii Departamentului pentru Energie, întrucât legislaţia prevede o perioadă de două zile lucrătoare între aprobarea prospectului şi lansarea operaţiunii.

"Experienţa anterioară a arătat posibilitatea intervenţiei majore a Guvernului în societăţi cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv în societate (Romgaz - n.r.). (...) Astfel de conversii pot presupune investiţii şi riscuri semnificative, inclusiv, însă fără a se limita la, obligaţii sau acţiuni legale din partea Romgaz sau se pot dovedi a nu avea succes din punct de vedere economic sau să fie în vreun alt mod neconforme cu dorintele acţionarilor minoritari", se spune în prospect.

De asemenea, respectarea deciziilor Guvernului ar putea cauza creşterea unor cheltuieli de capital ale companiei şi ar putea amâna sau împiedica o serie de operaţiuni.

"Respectarea acestor decizii (ale Executivului - n.r.) ar putea duce la întâmpinarea unor cheltuieli de capital semnificative sau ar putea întârzia, amâna sau împiedica o modificare a controlului, ar putea împiedica o fuziune, consolidare, preluare sau alte aranjamente de afaceri", menţionează sursa citată.

În prospect se menţionează obligarea, de către Guvern, a companiei de a dona bugetului de stat, în 2010, suma de 400 milioane de lei, decizie contestat atunci de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Romgaz.

Un alt exemplu este preluarea de către Romgaz a termocentralei Iernut, judeţul Mureş, de la Electrocentrale Bucureşti, în contul unor datorii neplătite aferente achiziţiei de gaze naturale pentru producţia de electricitate.

Fondurile care urmează să fie obţinute din listarea la bursă a Romgaz vor fi încasate de stat, nu de companie.

"De asemenea, nu există certitudinea că prezenta coaliţie guveramentală va continua să existe în forma sa actuală. Pot apărea disensiuni de ordin politic între partidele care formează coaliţia de natură să determine tulburări politice interne şi frământări sociale", se mai spune în prospect.

Romgaz este controlat de Departamentul pentru Energie, care deţine 85% din acţiuni. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO