Companii

Rompetrol Gas: Încărcarea buteliilor în staţiile de autogaz a devenit un sport naţional

Rompetrol Gas: Încărcarea buteliilor în staţiile de autogaz a devenit un sport naţional

Autor: Roxana Petrescu

17.03.2011, 23:49 1296

Rompetrol Gas, divizia de comerţ cu gaz petrolier lichefiat(GPL) a grupului petrolier Rompetrol, spune că pe piaţa de profilîn ultima perioadă de timp s-au conturat două tendinţe: autogazul adevenit o alternativă luată în calcul şi de oamenii cu bani care aumaşini puternice, dar cu un consum pe măsură, iar umplereabuteliilor goale la staţiile de GPL a devenit un fel de sportnaţional în ciuda faptului că este periculos.

"Anul trecut, piaţa de autogaz a înregistrat o creştere de15%, iar cea de butelii a scăzut cu 15%, aşa că în total putemspune că piaţa de GPL a stagnat în 2010. Practic o bună parte dincreşterea pieţei de autogaz a fost determinată de faptul că mulţioameni aleg să-şi umple buteliile la staţiile de GPL pentru că estemai ieftin aşa. Încărcarea buteliilor la staţiile de autogaz adevenit un sport naţional deşi este un lucru periculos, pentru căvorbim de produse diferite, cu utilizări diferite", explică VeronToma, directorul general al Rompetrol Gas.

O altă tendinţă care prinde contur, mai ales în contextul încare preţurile la carburanţi cresc încontinuu, este aceea căposesorii unor maşini puternice şi scumpe au început să apeleze laautogaz.

"Autogazul devine interesant şi pentru oamenii cu bani. Şi acumautogazul este la jumătate din preţul unui litru de benzină, darodată cu scumpirea combustibililor diferenţa devine din ce în cemai mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care cred căpiaţa autogazului va creşte şi anul acesta", mai spune Toma.

El a precizat că firma pe care o conduce şi-a îndeplinit planulde afaceri bugetat pentru anul trecut, ajungând la încasări de 198de milioane de dolari (149 de milioane de euro), în creştere cu36,5%.

"Am crescut pe segmentul de autogaz şi pe cel de butelii. Înplus am avut o creş­tere de 10% a cantităţilor exportate în ţări caBulgaria, Serbia sau Moldova. Acum exporturile ne aduc circa 30%din cifra de afaceri", a menţionat Toma. Compania are o cotă depiaţă de 30% pe segmentul de autogaz şi de 17% pe cea debutelii.

"Pentru anul acesta ne propunem să înregistrăm aceeaşi cifră deafaceri ca anul trecut", spune el.

Rompetrol Gas deţine la nivel naţional o reţea de puncte dealimentare cu autogaz de 250 de unităţi. Circa 150 de staţii aufost preluate de către Rompetrol Gas în urma achiziţiei unorcompanii din grupul Crimbo, controlat de Cristi Borcea,preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, la finalulanului 2008.

Potrivit acestuia, anul trecut pe piaţa locală s-aucomercializat circa 445.000-450.000 de tone de GPL, segmentul deprofil ajungând la o valoare de circa 450 de milioane dedolari.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţatînceperea unei investigaţii din oficiu privind posibile înţelegeriîntre Rompetrol, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa deGPL, şi distribuitorii săi referitor la impunerea unor restricţiiprivind preţul de vânzare cu amă­nuntul al autogazului. "Amfurnizat toate datele cerute. Nu avem vreun răspuns în acest sens",a mai precizat Toma.

În afară de Rompetrol Gas, cei mai mari jucători din piaţa deprofil sunt ButanGas România şi Petrom LPG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO