Companii

Rulmentul Brasov si-a redus pierderile cu 30%

18.02.2005, 00:00 20

Compania Rulmentul Brasov a raportat reducerea cu aproximativ 30% a pierderilor inregistrate in 2004, raportat la anul precedent, pana la 500.000 de euro (20 mld. lei).
Vanzarile societatii s-au inscris pe un trend crescator anul trecut, se arata in raportarile financiare prelimiare ale companiei, atingand nivelul de 33,5 milioane de euro (1.354 mld. lei), mai mult cu 5% in euro fata de 2003. Reprezentantii companiei nu au comentat rezultatele financiare obtinute.uj
Companiile producatoare de rulmenti din Romania, care produc sub marcile RBR si URB, exporta cea mai mare parte a productiei, in conditiile in care industria romaneasca nu genereaza un nivel al cererii suficient, din cauza lipsei investitiilor importante in tehnologie.
Marca RBR a fost inregistrata de Rulmentul Brasov pe plan national si international, iar marca URB a fost inregistrata de Uzina Rulmentul Brasov (URB) in anul 1961 si inregistrar ea isi pastreaza si in prezent valabilitatea ca marca colectiva pentru toti producatorii din Romania. Marcile RBR si URB se marcheaza pe rulmenti si ambalajele acestora.
Piata este impartita intre patru mari jucatori: Rulmentul Brasov, Rulmentul Barlad, Timken Ploiesti, si Koyo Alexandria. Pe langa cele patru companii, pe piata mai activeaza alte doua uzine, la Suceava si Slatina, care au o productie mai redusa.
Piata interna a rulmentilor este estimata la peste 30 de milioane de euro anual, in conditiile in care la inceputul anilor '90 valoarea acesteia era de aproximativ 3 ori mai mare.
Actionarul majoritar al companiei este statul, prin AVAS, care controleaza 50,9% din actiunile companiei.
Actiunile Rulmentul sunt listate la Bursa de Valori, aceste titluri fiind tranzactionate in prezent sub valoarea nominala. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Rulmentul s-a perfectat la pretul de 1.860 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unei actiuni este de 2.290 lei. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 7,5 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO