Companii

Runda de investiţii a start-up-ului Swipe, platformă de vânzare-cumpărare pentru telefoane recondiţionate listată pe SeedBlink, suprasubscrisă cu 20%. Start-up-ul are în plan extinderea în România, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia

Runda de investiţii a start-up-ului Swipe, platformă de...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.10.2023, 18:43 134

Start-up-ul Swipe din Bulgaria, care a dezvoltat o platformă pentru vânzarea şi cumpărarea de smartphone-uri recondiţionate, a atras un tichet de investiţie în valoare de 500.000 euro de la Sofia Angels Ventures - fond de investiţii din Bulgaria, conform unui anunţ SeedBlink. Astfel, fondul bulgăresc Sofia Angels Ventures devine investitor lead, iar runda de investiţii a Swipe este deja suprasubscrisă cu 20%.

La începutul lunii octombrie, Mihail Dimitrov, fondator şi CEO al Swipe, spunea în cadrul emisiunii ZF IT Generation că estimează că runda actuală de investiţii va fi închisă la circa 1,5 milioane de euro.

„Vrem să alocăm banii către trei direcţii: prima este să ne dezvoltăm în continuare capabilităţile interne. Pentru a colabora cu parteneri multipli, diferite linii de business – online, offline, din mai multe ţări trebuie să continuăm să dezvoltăm platforma. O parte din bani va merge către dezvoltarea tehnică, către programatorii care construiesc platforma. De asemenea, o parte din investiţie va merge către centrul de recondiţionare a smartphone-urilor. Pentru a putea recondiţiona mai multe telefoane, avem nevoie de mai multe echipamente şi de mai mulţi tehnicieni. A doua direcţie este legată de parteneriatele pe care vrem să le facem pentru că ne trebuie resurse suplimentare în acest sens, resurse operaţionale şi financiare. Trebuie să facem training personalului partenerilor ş.a.m.d., deci este un proces operaţional mai intens. Iar cea de-a treia direcţie este legată de expansiunea internaţională. Este foarte important pentru orice business din regiunea noastră să aibă prezenţă în multiple pieţe. Doar aşa putem crea valoare, iar businessul devine mai atractiv pentru investitori instituţionali şi pentru investitori mari strategici pentru un potenţial exit în viitor“, a spus Mihail Dimitrov în cadrul emisiunii ZF IT Generation pe 5 octombrie 2023

De asemenea, Vitosha Venture Partners – un alt fond de investiţii din Bulgaria - şi-a mărit tichetul la 300.000 euro, potrivit anunţului SeedBlink.

„Printre ceilalţi co-investitori se numără fondul New Vision 3 şi mai multe persoane şi entităţi cu experienţă solidă în acest sector. Cu toate acestea, fondatorii au decis să extindă în continuare oportunitatea pentru comunitatea SeedBlink în condiţii de investiţie îmbunătăţite. Pe lângă aceasta, în cursul lunii septembrie, Swipe s-a apropiat foarte mult de break even şi a obţinut marje de profit brut record.”

De asemenea, evaluarea pre-money a start-up-ului Swipe a fost revizuită de la 10 mil. euro la 8,5 mil. euro şi a fost inclusă o preferinţă de lichidare de 1,5x, arată sursa citată anterior.

Start-up-ul Swipe a dezvoltat o platformă online dedicată achiziţionării şi vânzării de telefoane second-hand, oferind opţiuni de comercializare sigure şi smartphone-uri recondiţionate la preţuri accesibile. Compania a atras finanţări în valoare totală de 1,4 mil. euro în anul fiscal 2023 şi 650.000 euro în anul fiscal 2022.

În cadrul start-up-ului lucrează o echipă de specialişti cu experienţă de peste 10 ani în gestionarea unor companii precum OLX, Grabo şi Offerista Group Bulgaria, au mai transmis reprezentanţii prin anunţul SeedBlink.

De asemenea, compania Swipe se concentrează în primul rând pe pieţele din Bulgaria şi Grecia, urmând să se extindă şi în alte ţări europene precum România, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia.

„Dimensiunea pieţei de telefoane mobile recondiţionate şi second-hand din Europa a fost estimată la 5.91Bn dolari în 2021 şi se preconizează că va ajunge la 13.41Bn dolari până în 2030, urmând să crească cu un CAGR de 9,78%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO