Companii

Rusii de la Gazprom, interesati sa cumpere Romgaz Medias

09.11.2007, 22:03 39

Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze la nivel mondial, este interesat sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, atunci cand compania va fi scoasa la privatizare, potrivit ministerului rus al tehnologiei informatice si comunicatiilor.
Oficialii rusi au mentionat ca ministerul comunicatiilor "este perfect constient ca Romgaz nu este in planurile de privatizare, dar isi anunta interesul daca acest lucru se va realiza vreodata". Intentia concernului rusesc a fost anuntata, potrivit Mediafax, printr-un comunicat de presa al firmei Lowe Public Relations care a fost transmis jurnalistilor prezenti la o conferinta de presa organizata ieri la sediul Ministerului Economiei si Finantelor, cu ocazia unei intalniri intre mai multi oficiali romani si rusi.
Reactia Ministerului Economiei si Finantelor a fost ca privatizarea Romgaz "nu este o prioritate pentru minister", iar politica institutiei cu privire la compania din Medias este inclusa in strategia energetica nationala, aprobata de Guvern in septembrie.
Reprezentantii Romgaz si cei ai Gazprom discuta de cativa ani mai multe proiecte de investitii, printre care construirea unui depozit de gaze la Margineni-Roman si extinderea retelei de tranzit a gazelor rusesti prin Romania, insa nu s-a ajuns la niciun acord. Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai mari depozite.

Mai mult gaz din Rusia
Rusia va livra Romaniei in acest an o cantitate de gaze naturale mai mare cu 22-28% comparativ cu livrarile din 2006, potrivit datelor prezentate ieri la Bucuresti de catre Leonid Reiman, ministrul rus al tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor. "In acest an vom livra intre 6,2 si 6,5 miliarde de metri cubi de gaze in Romania, fata de 5,06 miliarde mc in 2006", a afirmat Reiman, Volumul tranzitului de gaze din Rusia
catre Turcia pe teritoriul Romaniei a fost anul trecut de circa 15,2 mld. mc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO