Companii

Schimbare importantă de strategie. Companiile româneşti au făcut anul trecut, în plină pandemie, şase tranzacţii peste hotare. Mai mult, actorii autohtoni au devenit dominanţi în piaţa locală de M&A

Schimbare importantă de strategie. Companiile...

Autor: Cristina Roşca

08.05.2021, 10:51 402

♦ În 2020 s-au semnat în România 148 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 5 mld. dolari ♦ Ca volum, respectiv ca număr de deal-uri, se remarcă o scădere de 14% a pieţei de fuziuni şi achiziţii în primul an de pandemie, însă în valoare există o creştere de aproape 90% pe fondul parafării unor deal-uri cu valori foarte mari.

Pe piaţa din România s-au sem­­­­nat anul trecut 148 de tran­­­zacţii, dintre care a­proa­­­pe jumătate (73) au fost realizate de inves­ti­tori locali, fapt ce re­pre­zintă o surpriză şi o do­vadă a maturi­ză­rii pieţei şi a companiilor autoh­to­ne. Tran­­zac­ţiile inbound – investitori stră­ini care vin să cumpere local – s-au si­tuat pe locul doi cu 69 de deal-uri. Toto­­dată, au existat şi şase tranzacţii out­bound, adică firmele locale au ieşit la cum­­­părături peste hotare, arată o ana­li­ză a companiei de audit şi consultanţă EY.

„Vedem că jumătate dintre tranzacţii sunt locale, ceea ce reprezintă o schimbare de tendinţă. Nu este clar dacă va continua trendul şi în 2021. Poate cel mai îmbucurător fapt este că avem firme din România care continuă să iasă în afară. Au fost destul de timide până acum”, spune Florin Vasilică, strategy and transactions leader EY România, EY CESA capital & debt advisory leader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO