Companii

Schimbari la mall: pe usa pe care ies electro-retailerii si supermarketurile intra discounterii

Schimbari la mall: pe usa pe care ies electro-retailerii si supermarketurile intra discounterii

In primele zile de la deschidere clientii veneau in numar mare in Euromall Pitesti

11.08.2009, 00:00 142

„Expansiunea magazinelor alimentare cu discount in malluri are o legatura directa atat cu schimbarea comportamentului de consum, cat si cu modificarea nivelului chiriei in centrele comerciale de pe piata. Fiind mai putin afectate de criza, aceste retele au si o putere mai mare de expansiune si reprezinta pentru dezvoltatori un inlocuitor foarte bun al retailerilor care ies din aceste proiecte", spune Georgiana Andrei, senior broker in cadrul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Primele malluri care au batut palma cu operatorul unui discounter alimentar sunt Euromall din Pitesti si Galleria Shopping Center din Piatra-Neamt si Suceava.
Administratorul EuroMall, compania Trigranit, a inchiriat recent un spatiu de 800 de metri patrati catre Penny Market, reteaua de discountere a grupului german Rewe, care va lua locul supermarketului Primavara.
Spatiul este liber din luna mai, cand proprietarul Primavara a decis inchiderea unitatii din Pitesti din cauza ca inregistra pierderi de sase luni. Printre retailerii interesati de fostul spatiu al Primavara s-a numarat si grupul PIC din Pitesti, potrivit informatiilor din piata. Euromall este singurul mall din Pitesti in acest moment si are o suprafata totala inchiriabila de 20.000 de metri patrati.
In acest an, Penny Market si-a asigurat in total cinci spatii in malluri sau centre comerciale, pentru extinderea retelei, trei din acestea aflandu-se in malluri de mici dimensiuni, precum Galleria sau Cadran. Planurile de expansiune ale retailerului, care isi disputa primul loc pe segmentul discounterelor cu Plus, vizeaza investitii in 28 de magazine noi in 2009.
In paralel, operatorul Penny Market a achizitionat 10 terenuri pentru expansiune in acest an, potrivit datelor comunicate de companie.
Marcel Thiele, directorul general al retelei Penny Market in Romania, spune ca situatia actuala din piata imobiliara creeaza oportunitati pentru extinderea retelei in spatii inchiriate. „Avem in vizor mai multe spatii cu chirie", afirma Thiele.  

Buget la jumatate fata de un supermarket

Pana acum, discounterii s-au aratat a fi castigatori in criza, inregistrand cresteri de vanzari, in conditiile in care supermarketurile inregistreaza un declin intre 15 si 22%, potrivit datelor comunicate de jucatorii din piata. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care mallurile si centrele comerciale sunt interesate de parteneriatele cu discounteri. Stefan Cremene, Chief Operations Manager al Galleria Shopping Centers, spune ca si apartenenta Penny Market la o retea de talie internationala, cu un brand puternic in retail, a cantarit mult in decizia de a colabora cu acest discounter.
„Pe piata din orasele mici din tara, in mallurile construite vin in principal retaileri locali, nu lanturile internationale de magazine", precizeaza Cremene. Din acest motiv, franarea expansiunii retelelor locale de supermarketuri a lasat mai mult spatiu de manevra discounterilor.
Magazinele cu discount investesc, in medie, un milion de euro intr-o unitate noua, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea investitiilor medii realizate de retelele mari de supermarketuri pentru deschiderea unei unitati. Discounterii sunt retailerii cu cele mai mici costuri de operare de pe piata, bugetele de expansiune fiind si ele reduse, comparativ cu cele ale supermarketurilor de dimensiuni similare, datorita formatului standard al magazinelor.

MiniMax ia locul lui Domo
In acest an, magazinele cu discount incep sa ia si locul unitatilor de electronice si electrocasnice care intra in restructurari din cauza scaderii pietei cu 30-40%. De exemplu, reteaua Minimax Discount intra in centrele Winmarkt din Braila si Vaslui in locul a doua magazine Domo mutate. In Winmarkt Buzau, retailerul va merge intr-un spatiu ocupat de reteaua Diverta.
MiniMax a incheiat in acest an un parteneriat cu doi operatori de centre comerciale, Immobiliare Grande Distribuzione (lantul Winmarkt) si Wini Imobili, in conditiile in care pana in 2009 reteaua a mers doar in locuri izolate, majoritatea aflate in proprietatea companiei.
„Faptul ca ne extindem anul acesta mai mult in spatiile inchiriate nu este o schimbare de strategie, cat o ajustare la conditiile actuale din piata. Pe de o parte, este o  realitate faptul ca in centrele marilor orase nu sunt disponibile suprafete mari de teren pentru constructii de la zero sau situatiile terenurilor sunt greu de clarificat; pe de alta parte, nu am putut ramane pasivi la  ofertele primite de la actualii nostri parteneri Wini Imobili si  Winmarkt de a ocupa spatii in centre comerciale cu notorietate la preturi corecte", afirma Daniel Gross, director finante & operatiuni MiniMax Discount.
Compania si-a asigurat astfel sase locatii in centre comerciale, pentru extinderea din acest an.

Intra discounterii si in mallurile din Capitala?

„Bucurestiul ramane o prioritate pentru majoritatea retailerilor, datorita vanzarilor semnificativ mai mari decat in alte orase din tara. In momentul de fata majoritatea centrelor comerciale au in mixul de chiriasi un supermarket sau un hipermarket, este greu de crezut ca vreunul dintre acesti operatori va iesi din malluri si locul acestuia va fi ocupat de catre discounteri", apreciaza Georgiana Andrei.

 

Unde intra discounterii

Galleria Piatra-Neamt - minimallul de 13.000 mp va fi inaugurat in septembrie, dar Penny Market si-a grabit deschiderea si opereaza deja de cateva saptamani

Galleria Suceava - in toamna se va deschide al doilea Penny Market intr-un mall dezvoltat de GTC

Euromall Pitesti - Penny Market in locul supermarketului Primavara

Cadran Husi - primul centru al lantului de minimalluri dezvoltat de Red Management va avea un magazin Penny Market

Dorally Mall Constanta - Penny Market planifica o deschidere in acest an

Winmarkt - MiniMax vine in 4 centre ale lantului, la Braila, Buzau, Tulcea si Vaslui

Centrele detinute de Wini Imobili in Sinaia si Ramnicu Sarat - vor avea un discounter MiniMax. La Ramnicu Sarat retailerul ia locul supermarketului Fidelio detinut de un antreprenor local

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO