Companii

Schweighofer a cumparat fabrica IKEA de la Siret pentru a-si consolida exporturile

Schweighofer a cumparat fabrica IKEA pentru a-si consolida exporturile

Gerald Schweighofer, 50 de ani, este unul dintre cei mai mari investitori din domeniul prelucrarii lemnului din Romania. Austriacul detine insa si importante suprafete de paduri in special in centrul si vestul tarii, iar unul dintre proiectele de investitii din 2009 urmareste constructia de drumuri forestiere prin accesarea fondurilor europene

18.01.2009, 18:21 243

"Scaderea afacerilor din Romania se datoreaza diminuarii cu circa 20% a pretului produselor, in conditiile crizei economice", a declarat pentru ZF Schweighofer.

Cu toate acestea, omul de afaceri austriac, in varsta de 50 de ani, a continuat sa investeasca in dezvoltarea businessului local, cumparand recent de la IKEA fabrica Swedwood din Siret, pe care suedezii au decis sa o inchida la jumatatea anului trecut, ca urmare a costurilor in crestere. Holzindustrie Schweighofer era unul dintre furnizorii fostei fabrici IKEA, asigurand in jur de 10-15% din materia prima.
"Am facut aceasta achizitie din trei motive. Primul a fost locatia, deoarece se afla foarte aproape de fabrica noastra de la Radauti, al doilea a fost reprezentat de masinile deja existente acolo, iar al treilea de faptul ca puteam gasi usor forta de munca, intrucat exista o rata mare a somajului in judetul Suceava", a adaugat Schweighofer, care nu a dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei.
Proprietarul grupului austriac a mai spus ca achizitia va fi finantata integral din resurse proprii.
Schweighofer mai detine in Romania, prin intermediul companiei Holzindustrie Schweighofer, doua fabrici, una la Sebes, in judetul Alba si una la Radauti, in judetul Suceava. La Siret, pe locatia fostei fabrici Swedwood, Holzindustrie Schweighofer va produce panouri din lemn masiv, la o capacitate de 60.000 de metri cubi. Unitatea urmeaza sa angajeze aproximativ 200 de oameni.
"Nu putem face previziuni in ceea ce priveste cifra de afaceri generata de aceasta unitate, pentru ca acum nimeni nu poate spune ce se poate intampla maine. In 2010 insa, cand vom lucra la capacitate maxima, am putea atinge vanzari de 30 milioane de euro", a mai spus Gerald Schweighofer. Aproximativ 80% din productia de la Siret urmeaza sa mearga la export, cum se intampla de altfel si cu produsele celorlalte doua fabrici detinute in Romania.
Compania a derulat pana acum investitii greenfield de 250 mil. euro in unitatea de la Sebes (Alba), dar si in cea de la Radauti, inaugurata anul trecut, peste 100 mil. euro fiind alocate dezvoltarii numai in 2008. In urma inceperii productiei la Radauti, cifra de afaceri a grupului a crescut cu 82% in 2008, la 260 mil. euro. Circa 80% din productie merge la export in zone precum Asia, Europa si Orientul Mijlociu. Compania angajeaza 1.200 de oameni in Romania si reprezentantii sai spun ca nu au in vedere inchideri de fabrici sau concedierea angajatilor.
"Bugetul de investitii din 2009 depinde foarte mult de criza economica internationala si de modul in care vom putea accesa fondurile europene. Unul dintre proiectele noastre de investitii care necesita bani europeni este cel de construire de drumuri forestiere", a mai spus actionarul Holzindustrie, care detine prin intermediul companiei Cascade Empire importante suprafete de paduri in special in centrul si vestul tarii. In conditiile in care se va debloca accesul la fondurile europene, grupul austriac ar mai putea investi 50 mil. euro. Separat de acest proiect, Holzindustrie mai deruleaza investitii de 20 mil. euro in doua centrale electrotermice la Sebes si Radauti.
In legatura cu efectele crizei economice internationale, Schweighofer a spus ca acestea sunt inca minore in Romania comparativ cu tarile din Vest si ca accesul dificil la finantare tine pe loc multe proiecte de investitii.
Businessurile austriecilor din industria de profil, in cea mai mare parte dezvoltate de la zero, castiga tot mai mult teren pe piata locala. Si grupul Egger, spre exemplu, a alocat 500 mil. euro pentru un proiect planificat sa se deruleze in mai multe faze in Romania. Finalizarea investitiei este programata sa aiba loc in trei-cinci ani.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO