Companii

Sebastian Bobu, Symmetrica: Investiţiile private rezidenţiale şi non-rezidenţiale au reuşit să compenseze lipsa proiectelor cu fonduri publice

Sebastian Bobu, Symmetrica: Investiţiile private...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.07.2016, 12:17 437

Producătorul sucevean de pavele şi borduri Symmetrica a încheiat primul semestru al anului cu afaceri de 44,4 milioane de lei (9,7 milioane de euro), în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele şase luni, compania a realizat vânzări care însumează aproximativ 1,5 milioane de metri de produse.

„Majorarea livrărilor către segmentul privat, mai ales pe zona rezidenţială, susţinută şi de lansarea de noi game de produse adaptate cerinţelor pieţei, a avut un impact pozitiv în business-ul companiei în primele şase luni din acest an. Investiţiile private – atât rezidenţiale, cât şi non-rezidenţiale – au fost cele care au reuşit în această perioadă să compenseze lipsa proiectelor cu fonduri publice şi estimăm că acest trend va fi susţinut până la finele anului”, spune Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

El a adăugat că principalele probleme pe care le-a întâmpinat Symmetrica în prima jumătate a anului au fost legate de termenele de încasare a lucrărilor cu fonduri bugetare şi scăderea numărului de proiecte de infrastructură scoase la licitaţie, alături de veşnica problemă a lipsei de forţă de muncă calificată, mai ales pe segmentul de montaj.

Sebastian Bobu estimează că piaţa de pavele şi borduri a raportat un avans de circa 10% în prima parte a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest fel, segmentul prefabricatelor mici a evoluat în linie cu întreaga piaţă de construcţii.

Raportat la business-ul companiei pentru anul în curs, Symmetrica mizează pe un avans cu 5% al afacerilor, comparativ cu 2015, atât în valoare, cât şi în volum, până la circa 91,5 milioane de lei (20,3 milioane de euro). Anul trecut, afacerile companiei s-au ridicat la 87 de milioane de lei (19,5 milioane de euro), o creştere de 17% faţă de 2014, de trei ori mai mare decât nivelul bugetat iniţial de suceveni pentru 2015, compania livrând 3 milioane de metri de produse.

Producătorul sucevean de pavele şi borduri Symmetrica este con­trolat de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stan­ciu.

Compania Symmetrica a fost înfiinţată în 1994 şi deţine cinci fabrici, în Suceava, Iaşi, Giurgiu, Braşov şi în localitatea Cociu din Bistriţa-Nă­săud (unde anul trecut compania a investit 1,5 milioane de euro pentru a construi o nouă linie de producţie).

În cele cinci puncte de pro­ducţie compania fabrică pavele şi borduri, cea mai mare parte a încasărilor (60%) venind din proiectele publice.

În acelaşi timp, 30% din vânzări sunt realizate din proiecte private pentru jucători din comerţ, industrie sau real-estate, iar restul de 10% din businessul cu pavele şi borduri sunt generate de livrările către reţelele de bricolaj de pe plan local (în creştere faţă de 2014).

Printre proiectele pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri de-a lungul timpului se numără Arena Naţională, parcul bal­near din staţiunea Vatra Dornei sau magazine ale Carre­four, Lidl şi  Penny Market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO