Companii

Seceta a făcut minuni pentru cea mai mare termocentrală din România: CEN Turceni a trecut pe profit cu afaceri cu 46% mai mari

Seceta a făcut minuni pentru cea mai mare termocentrală din România: CEN Turceni a trecut pe profit cu afaceri cu 46% mai mari

Autor: Roxana Petrescu

11.04.2012, 00:06 1826

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a înregistrat anul trecut cele mai bune rezultate financiare de la înfiinţarea companiei, problemele cu care s-a confruntat Hidroelectrica, principalul producător de energie local, pe fondul secetei creând condiţiile necesare pentru creşterea vânzărilor unităţii din bazinul Olteniei.

Astfel, afacerile Complexului Energetic Turceni au ajuns la 1,53 miliarde de lei (364,2 milioane de euro), cu peste 46% mai mari faţă de cele din 2010. Totodată, compania a reuşit să treacă pe profit după pierderile de 69 de milioane de lei acumulate în 2010.

"Cifra de afaceri a crescut la 1,530 miliarde de lei în 2011, faţă de 1,044 miliarde de lei în 2010. În 2011 societatea a înregistrat un profit net de 58 milioane de lei (13,8 milioane de euro)", spune Marian Motocu, directorul general al unităţii.

Necazul unora, bucuria altora

Anul trecut structura producţiei de energie din România a suferit modificări importante din cauza secetei grave care a afectat producţia Hidroelectrica. Dacă în 2010 rapoartele publicate de Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE) arătau că ponderea producţiei de energie hidro a fost de circa 36%, anul trecut Hidroelectrica nu a mai putut livra decât 26%.

În acest context, producătorii termo au fost obligaţi să acopere diferenţa provocată de secetă astfel încât con­su­mul intern să poată fi asigurat.

De la o pondere a producţiei de energie bazată pe cărbuni în 2010 de circa 34%, anul trecut termo­cen­tralele au livrat 40% din toată producţia de energie. Cea mai mare con­tribuţie a avut-o Complexul Energetic Turceni cu o cotă de 13,5%.

Mai mult, odată cu scăderea producţiei de energie hidro şi preţul energiei a crescut, acesta fiind un alt factor care a contribuit la avansul afacerilor realizate de termocentrale. Nici acum condiţiile meteo nu favorizează producţia de energie hidro, Hidroelectrica funcţionând în continuare cu clauzele de forţă majoră activate pe contractele directe de vânzare a energiei. Aceste clauze au fost activate în toamna anului trecut şi prin aplicarea lor producătorul de energie nu mai este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile con­tractuale până la remedierea situaţiei generate de secetă.

Cel mai bun an

"Pe fondul unei hidra­uli­cităţi scăzute în 2011, Complexul Energetic Tur­ceni a de­monstrat că este un pilon de bază în asi­gu­rarea sta­bilităţii Sistemului Ener­getic Na­ţional, atingând o cotă de piaţă de 13,5%. 2011 a fost anul cu cele mai bune rezultate din întreaga activitate a Electrocentralei Tur­ceni şi deopo­trivă a carierelor miniere Jilt: producţie record de cărbune şi de energie electrică şi cele mai mari valori ale profitului şi cifrei de afaceri", mai spune reprezentantul Com­plexului Energetic Turceni, unitate înfiin­ţată în 2004 prin desprinderea din Ter­mo­elec­trica.

Buget prudent

Pentru anul acesta bugetul ter­mo­centralei este construit prudent şi are în vedere o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut şi o creştere cu 10% a profitului net.

"Pentru 2012 se estimează o cifră de afaceri aproximativ egală cu cea din 2011 şi un profit de circa 64 de milioane de lei, ţinând cont de reducerea cheltuielilor cu achizi­ţionarea certificatelor de emisii de carbon la nivelul producţiei de energie din acest an", a mai precizat Motocu.

Compania şi-a programat continuarea marilor programe de investiţii, a căror valoare este de circa 533 de milioane de lei (124 de milioane de euro), prin care se urmăreşte realizarea unor reabilitări sau desulfurări ale grupurilor energetice.

Un nou mare jucător

Complexul Energetic Tur­ceni, alături de Com­plexul Energetic Ro­vi­nari, Complexul Ener­getic Craiova şi Societatea Naţională a Lig­nitului Oltenia, vor fuziona pentru ca de luna viitoare să devină operaţional un nou ju­cător pe piaţa energiei locale, Complexul Ener­­getic Oltenia. Noua structură va avea o cotă de piaţă de peste 30% pe segmentul pro­duc­ţiei de energie electrică, afaceri de circa 1 mld. euro şi 20.000 de angajaţi. Alături de Com­plexul Energetic Oltenia, din toamna acestui an ar mai trebui să apară o nouă com­panie pe scena producţiei de energie din Ro­mâ­nia, Complexul Energetic Hune­doara, care va fi format din Electrocentralele Deva şi Pa­ro­şeni alături de patru mine viabile care se află acum în portofoliul Companiei Naţionale a Huilei. Atât Complexul Energetic Oltenia, cât şi Complexul Energetic Hune­doara ar trebui pri­vatizate, potrivit celor mai recente in­for­maţii disponibile.

"Până la momentul actual nu a fost con­stituit regulamentul de orga­ni­zare şi funcţionare al Com­plexului Ener­getic Ol­te­nia. Nu au fost pre­vă­zute dis­po­nibilizări la nivelul Com­ple­xului Energetic Turceni", au fost singurele informaţii co­mu­ni­cate de con­ducerea com­paniei în le­gătură cu posi­bilele efecte pe care le-ar putea avea includerea Com­ple­xului Ener­getic Turceni în struc­tura Complexului Ener­getic Oltenia.

Un depozit subteran

Unul dintre proiectele majore de investiţii ale CEN Turceni, dezvoltat alături de Romgaz şi Transgaz, este cel al construirii unui depozit de 1 mld. euro pentru stocarea şi cap­tarea dio­xi­dului de carbon emis de centrală în procesul de producţie a energiei electrice. Dio­xi­dul de carbon, care în mod normal ar fi eli­berat în at­mos­feră de către CEN Turceni, ar urma să fie captat în anumite instalaţii, tran­spor­tat prin reţelele Transgaz şi îngropat la mari adâncimi într-un depozit de stocare. Proiec­tul Getica CCS (Carbon Capture and Storage - n. red.) este unul demonstrativ şi tocmai de aceea nu se va face fără finanţare euro­peană, în contextul în care costurile pentru dezvoltarea acestuia s-ar putea ridica la un miliard de euro. Banii euro­peni ar trebui să asigure jumătate din acest necesar de investiţii. "Studiul de feza­bi­li­tate pentru proiectul demonstrativ Getica CCS a fost finalizat. În cadrul competiţiei europene NER 300, pro­iectul demonstrativ Getica CCS a parcurs cu succes etapele de evaluare de­ru­la­te în nu­mele Comisiei Europene de către BEI - Banca Europeană de Investiţii. În prezent, au fost ini­ţiate discuţiile informale dintre MECMA - Mi­nis­terul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afa­ceri şi reprezentanţii Co­mi­siei Europene, în cadrul perioadei de evaluare finală", a mai spus şeful CEN Turceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO