Companii

Sectorul care ar putea beneficia de facilităţi fiscale pentru sprijinirea operatorilor economici în contracarea efectelor de răspândire a COVID-19

Sectorul care ar putea beneficia de facilităţi fiscale...

Autor: Alexandru Nanu

13.03.2020, 22:34 931

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism a înfiinţat o celulă de criză care gestionează şi propune soluţii pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectataţi de răspândirea COVID-19, conform celui mai recent comunicat de pe site-ul insituţiei.

Astfel, a fost înfiinţată o celulă de criză care gestionează şi propune soluţii pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectataţi de răspândirea COVID-19, şi care totodată vine în ajutorul turiştilor.

Ministerul Economiei ia în calcul oferirea unor facilităţi fiscale pentru operatorii din turism care sun puternic afectataţi de răspândirea COVID-19.

În primul rând, este vorba despre posibilitatea unăr facilităţi de natură fiscală dar şi startegice, după cum scrie în documentul oficial:

  1. scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru şase luni în caz de necessitate;
  2. scoaterea de sub incidenţa veniturilor salariale a mesei şi a cazării pentru angajaţi;
  3. posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanţă deja emis;
  4. emiterea noilor vouchere de vacanţă în următoarele 10 zile pentru susţinerea turismului intern;
  5. posibilitatea emiterii voucherelor de vacanţă în extrasezon.

“La nivelul ministerului a fost creată o celulă de criză în cadrul căreia au fost elaborate propuneri de măsuri care au ca scop stimularea turismului şi care ar putea permite operatorilor să funcţioneze şi să aibă continuitate. Au fost analizate soluţii de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru şase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidenţa veniturilor salariale a mesei şi a cazării pentru angajaţi sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanţă deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanţă în următoarele 10 zile pentru susţinerea turismului intern, cât şi posibilitatea emiterii voucherelor de vacanţă în extrasezon. Totodată a fost discutată şi nevoia unei campanii de promovare a vacanţelor în România” a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism.

Aceste discuţii vin ca urmare a unei constatări privind scăderea în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turişti. În Bucureşti, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform declaraţiilor oficiale.

 „Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turişti. În Bucureşti, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, România are un mare avantaj. În prezent, pe teritoriul ţării noastre nu există focare de infecţii majore, ceea ce înseamnă că se mai poate călători pe plan local. Sfatul nostru este ca lumea să fie calmă şi să aibă răbdare”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism.

Începând din 9 martie 2020, ora 12.00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism recomandă tratarea situaţiei cu calm şi informarea permanentă din surse oficiale. Informaţiile actualizate despre răspândirea COVID-19 pe teritoriul ţării noastre, cât şi sfaturile pentru prevenire, se regăsesc şi pe pagina web: turism.gov.ro, în secţiunea “CELULA DE CRIZĂ COVID-19”.

Citiţi comunicatul integral AICI

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO