Companii

Sierra Quadrant: Creditul commercial a devenit o bombă cu ceas în condiţiile în care tot mai multe firme înregistrează datorii la furnizori

Sierra Quadrant: Creditul commercial a devenit o bombă...

Autor: Roxana Rosu

24.08.2022, 10:34 350

Creditul comercial, principala modalitate prin care se finanţează majoritatea firmelor româneşti, a devenit o adevărată bombă cu ceas care riscă să ducă la o explozie de insolvenţe şi falimente,sunt de părere consultanţii Sierra Quadrant.

Astfel, pe fondul inflaţiei, al scăderii consumului şi al accentuării neîncrederii în economie, tot mai multe firme înregistrează datorii la furnizori, arată o analiză Sierra Quadrant.

Potrivit experţilor în insolvenţă, multe dintre firme au renunţat în a mai constitui stocuri de marfă, mai ales că furnizorii îşi modifică tot mai des preţurile.

,,Creditul comercial sau credit furnizor cum mai este cunoscut, s-a diminuat drastic în multe sectoare pe fondul creşterii sentimentului de neîncredere în business. Se cere tot mai mult plata unui avans semnificativ sau chiar plata integrală a produselor, iar pentru mulţi dintre clienţi această situaţie este imposibil de onorat’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Creditele comerciale reprezentau anul trecut echivalentul a 430 miliarde de lei, per total în economie, de 3,5 ori mai mult decat creditele bancare (123 mld.lei).

,,Firmele alegeau acest tip de creditare pentru că nu genera dobânzi, permitea plata la termen şi se baza pe încredere, pe relaţiile de business consolidate de-a lungul anilor. În prezent, multe dintre relaţiile de afaceri sunt grevate de problemele generate de inflaţie, de incertitudine, de temerile că această criză se va adânci în 2023’’, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020, dar sub nivelul record din 2012, de 201 zile. Cele mai mari restanţe, ca pondere în total, sunt în industria prelucrătoare (26%), comerţ (18,9%) şi energie ( 16,3%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO