Companii

Smithfield Ferme: Am inchis pe pierderi primul semestru, insa revenim pe profit din acest trimestru

Smithfield Ferme: Am inchis pe pierderi primul semestru, insa revenim pe profit din acest trimestru

Bogdan Mihail, director general al Smithfield Ferme: iAcest tip de parteneriat cu fermierii este abordat pe plan mondial de foarte multi producatori, pe plan local fiind realizat deja de jucatori din piata lactatelor ca LaDorna sau Danone. Nu are cum sa afecteze afacerile Smithfield.

23.07.2008, 14:29 188

Divizia de ferme a grupului Smithfield, care a rulat anul trecut afaceri de 100 mil. euro, va dezvolta parteneriate cu micii fermieri din Timis si judetele invecinate pentru a sustine dezvoltarea companiei, folosind un model de business intalnit pe pietele externe si promovat in Romania de producatorii de lactate.
"Avem in prezent 50 de contracte in diverse stadii incheiate cu micii fermieri din judetele Timis, Arad, Caras, Bihor, 24 dintre ele aflandu-se in etape avansate. Prin intermediul acestui parteneriat, Smithfield asigura know-how-ul, tehnologia si materia prima, in timp ce fermierul se ocupa de investitie prin accesarea fondurilor structurale. La sfarsit Smithfield cumpara animalele crescute de fermier", a declarat Bogdan Mihail, director general al Smithfield Ferme.
Mihail a preluat operatiunile Smithfield Ferme la inceputul acestui an dupa ce a renuntat la functiile de vice-presedinte si director executiv detinute in cadrul producatorului de bauturi alcoolice Prodal '94.
El a adaugat ca proiectul este destinat fermierilor cu posibilitatea de a creste 8.000 de capete pe ciclu de productie.
Cu toate ca afacerile grupului american au fost afectate anul trecut de pesta porcina, reprezentantii companiei afirma ca productia in afara fermelor detinute nu implica riscul reaparitiei acestei boli care i-a "costat" pe americani 11,5 milioane de euro in 2007.
"Acest tip de parteneriat este abordat pe plan mondial de foarte multi producatori, pe plan local fiind realizat deja de jucatori din piata lactatelor ca LaDorna sau Danone. Nu are cum sa afecteze afacerile Smithfield", a spus Mihail.
Gigantul american Smithfield, cu afaceri de circa 9 mld. euro la nivel mondial, deruleaza investitii de aproximativ 100 mil. euro in construirea de ferme noi si modernizarea celor vechi si in constructia unei fabrici de nutreturi combinate (FNC). Aceasta suma face parte din investitiile totale de 600 mil. $ ( 381 mil. euro) realizate de Smithfield in Romania pana in prezent. La finalul acestui an investitiile in Smithfield Ferme vor fi de 500 de milioane de dolari (318 mil. euro).
Smithfield Ferme desfasoara activitati atat pe segmentul de crestere a porcilor, cat si in domeniul agricol sau al nutreturilor combinate. Astfel, divizia de ferme a grupului american detine 10.000 de hectare de teren agricol si are alte 10-15.000 de hectare in arenda in zona Banatului.
Pe segmentul de nutreturi combinate, Smithfield detine o fabrica in localitatea Padureni din judetul Timis si urmeaza ca la jumatatea lunii august sa o deschida pe cea de-a doua, localizata in Vinga, judetul Arad. Noua fabrica este un proiect greenfield, cu o capacitate de depozitare de 40.000 de tone de cereale in care s-au investit 30 mil. euro.
"Smithfield Ferme achizitioneaza anual 250.000 de tone de cereale pentru hrana animalelor, cantitate pe care o procesam in cadrul propriului FNC. In momentul cand vom reveni la populatia de scroafe detinuta anul trecut (n.red-60.000), noul FNC va fi deja operational si vom putea dubla cantitatea de cereale procesate", a explicat Mihail.
Cele 25 de ferme locale Smithfield sunt populate cu circa 400.000 de animale la momentul actual. Grupul mai are insa alte 10-15 ferme in curs de autorizare si 10 in curs de constructie.
Costurile constructiei unei ferme de porcine difera atat din punct de vedere al investitiei necesare, cat si al numarului de animale si angajati. Astfel, o ferma de tineret sau ingrasare cu 8.000 de exemplare costa Smithfield circa 2,5 mil. euro, in timp ce o ferma cu 10.000 de scroafe poate ajunge si la 18-20 de milioane de euro.
Numarul de angajati variaza intre cinci persoane pentru o ferma mica si 50 de angajati pentru o ferma mare, ceea ce ar insemna ca Smithfield ar trebui sa creasca numarul de angajati in cursul acestui an cu cel putin o suta de persoane. Cu toate acestea, numarul de angajati ai diviziei de ferme Smithfield va ramane constant pana la sfarsitul acestui an, la aproximativ 1.000 de persoane.
"Numarul de angajati va ramane aproximativ acelasi pentru ca in cursul anului avem diverse programe de eficientizare tehnologica si care implica redirectionarea fortei de munca in cadrul altor departamente sau ferme", a adaugat Mihail.
Smithfield Ferme a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil. euro si pierderi de 11,5 mil. euro ca urmare a sacrificarii a circa 52.000 de animale bolnave de pesta porcina din trei ferme situate in judetul Timis. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei estimeaza o crestere a afacerilor de 15-20%. "Repercusiunile pestei porcine s-au resimtit in trimestrul intai si al doilea al acestui an pentru ca atunci am avut o populatie mai redusa, dar din trimestrul al treilea vom reveni pe profit."
Efectivul de porcine necesar consumului local anual este de 11 milioane de exemplare, insa doar 1,5-1,7 milioane de capete sunt crescute in exploatatii profesionale a caror productie este destinata ulterior procesatorilor, iar aproximativ cinci milioane sunt crescute in gospodarii, restul reprezentand importuri. Smithfield realizeaza in prezent aproximativ 25% din efectivele crescute in exploatatii profesionale, restul fiind acoperit de Marex, Agricola, Suinprod Roman si Caruz Group.

Smithfield:
Americanii au intrat pe piata locala, in 2004, prin achizitia combinatului Comtim din Timisoara, moment la care au anuntat investitii de un miliard de dolari.
Smithfield este prezent prin intermediul companiilor Smithfield Ferme, Smithfield Procesare (cu activitati in abatorizare), Pirin Agri (specializata in gestionarea terenurilor agricole) si Smithfield Romania (detine participatii in toate cele trei entitati enumerate mai sus).
Grupul a realizat pana in prezent investitii totale de 600 de milioane de dolari ( 381 mil. euro).


Smithfield Ferme:
A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 100 mil. euro.
A inregistrat pierderi de 11,5 mil. euro ca urmare a cazurilor de pesta porcina.
Reprezentantii companiei estimeaza pentru anul acesta inregistrarea unui avans de 15-20% al afacerilor si reintrarea pe profit.
Are aproximativ 1.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO