Companii

Somes Dej investeste 15 milioane de euro ca sa se pregateasca de integrare

25.03.2005, 00:00 19


Producatorul de celuloza si hartie Somes Dej are in plan investitii de pana la 15 milioane de euro in protectia mediului si in modernizarea liniilor de productie, pentru a se conforma cerintelor impuse de normele Uniunii Europene.


"Investitiile sunt destinate pregatirii societatii pentru momentul integrarii in Uniunea Europeana. Pana in anul 2007, vom investi aproximativ 10 mil. euro, din care 70% reprezinta investitii in liniile de productie, pentru a ne conforma cerintelor din domeniu", a afirmat Adrian Itu, directorul general al Somes Dej. Restul investitiilor vor fi destinate masurilor de reducere a poluarii aerului, a mai spus Itu.


Combinatul intentioneaza sa contracteze credite pentru a strange fondurile necesare. "Fondurile vor fi obtinute intr-o perioada scurta, compania depunand deja studiile de fezabilitate la bancile creditoare", a sustinut directorul companiei. Pana la sfarsitul acestui an, compania va realiza investitii de pana la 6 milioane de euro.


Cifra de afaceri a inregistrat o usoara crestere anul trecut, pana la aproximativ 1.500 mld. lei (37 mil. euro, la cursul mediu leu/euro publicat de BNR in 2004), conform reprezentantului companiei. In 2003, vanzarile companiei au fost de 1.330 mld. lei (35,4 mil. euro), conform datelor Ministerului de Finante.


"Fluctuatiile cursului valutar ne-au afectat activitatea, avand in vedere ca aproximativ 60% din productia companiei este destinata exporturilor", a mai spus Itu. Previziunile companiei pentru anul in curs indica o mentinere a nivelului vanzarilor, evolutia ulterioara a cursului valutar avand o relativa influenta asupra rezultatelor Somes Dej.


"Cu toate acestea, vanzarile companiei vor inregistra o crestere in ultimul trimestru al anului, cand vor fi finalizate investitiile in extinderea capacitatii de productie", a declarat Itu.


In momentul de fata, compania are o capacitate de productie anuala de aproximativ 70.000 de tone de celuloza. In urma extinderii liniilor de productie, capacitatea anuala de productie va ajunge la aproape 100.000 de tone. "In a doua jumatate a anului trecut, am achizitionat o masina de hartie cu o capacitate de 20-25.000 de tone anual", a adaugat directorul Somes Dej.


In urma investitiilor realizate de Somes Dej, cifra de afaceri va ajunge in 2006 la aproximativ 60 mil. euro, conform reprezentantului companiei.


In prezent, 35% din cantitatea de celuloza produsa de companie este transformata in hartie. "Obiectivul nostru este de a integra intreaga productie de celuloza in productia de hartie", a precizat Itu. La nivel valoric, ponderea vanzarilor de hartie reprezinta aproximativ jumatate din cifra de afaceri a combinatului.


Principalele piete de export al hartiei de la Somes Dej sunt Germania si Italia, piete pe care este livrata 40% din productia exportata a companiei. Pe pietele din Europa Centrala si de Est ajunge 30% din exporturile totale. Somes Dej realizeaza exporturi si pe pietele din Estul Mijlociu.


Consiliul de Administratie al companiei a aprobat majorarea capitalului social al Somes Dej cu 29,5 mld. lei (aproape 800.000 de euro), pana la aproximativ 6,3 mil. euro.


Somes Dej face parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza. Din grup mai fac parte companiile Sinterom Cluj-Napoca, Uzuc Ploiesti, Chimcomplex Borzesti, Iasitex Iasi. Pe piata hartiei de ambalaj, unul din principalii competitori ai Somes Dej este Omnimpex Hartia Busteni, iar pe piata hartiei apte pentru tipar, concureaza cu Celhart Donaris Braila, Comceh Calarasi si Omnimpex Hartia Busteni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO