Companii

Sorin Petcu, IQVIA România: Piaţa de medicamente a scăzut cu 1% în S1/2020. În T2/2020, scăderea a fost de 4%

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

Sorin Petcu, IQVIA România: Piaţa de medicamente a...

Autor: Cristina Bellu

17.09.2020, 11:18 247

Piaţa de medicamente din România a marcat în S1/2020, pentru prima oară în ultimii ani, o scădere de 1%, faţă de perioada similară din 2019, a spus Sorin Petcu, general manager în cadrul IQVIA România, participant la videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20.

"Cu toate că segmentul de spital a avut o creştere a consumului de 20%, totuşi acestă creştere nu a compensat scăderea vănzărilor de medicamente în farmaciile cu circit deschis".

Alte declaraţii:

Creşterea din T1/2020 a fost estompată cu săderea de consum din T2/2020, o cauză importantă în evoluţia din S1/2020.

În T1/2020 farmaciile au avut o creştere datorată suprastocării, urmată de o scădere acută a consumului în T2, ceea ce a dus la o scădere de 4% în T2/2020 faţă de perioada similară a anului trecut.

La nivel săptămânal, în prima săptămână când a fost confirmat primul caz de COVID-19 în România (săptaămaâna 9 a anului)  s-a înregistrat un vârf de consum, care s-a accelerat în săptămâna 12 a anului, atunci când a fost publicată OUG.

La nivelul comunităţii europene avem câteva priorităţi printre care se numără îmbunătăţirea accesului la medicamente prin creşterea sustenabilităţii sistemului de sănătate şi sistemele de informaţii despre sănătate care să perimită clasificarea pacienţilor pentru măsurarea evoluţiei bolilor şi riscul unui pacient în timpul unei pandemii.

76% din licenţele medicamentele inovative sunt deţinute de producătorii din Europa, iar 11% de cei din SUA, dar peste 80% din producţia acestora se petrece în afara UE. Din acest motiv se pregăteşte o directivă la nivelul UE prin care să se reducă acestă dependenţă de piaţa din afara UE.

La nivelul României, din producţia locală consumăm un procent de doar 3% ca valoare, de patru ori mai mică faţă de media din Europa de Est (12%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO