Companii

Statul, interesat de "agenda ascunsa" a investitorilor la Petrom

17.10.2003, 00:00 20

Ministerul economiei si comertului intentioneaza sa includa in contractul de privatizare clauze prin care viitorul proprietar al SNP Petrom este obligat sa mentina dupa preluare compania in forma sa integrata pentru o anumita perioada de timp, au declarat pentru Ziarul Financiar surse oficiale implicate in procesul de privatizare.
"Ne gandim sa prindem in contractul de privatizare clauze prin care viitorul investitor strategic va trebui sa mentina Petrom dupa privatizare intr-o structura integrata pentru o anumita perioada de timp. In acest fel, viitorul proprietar nu va putea sa dezmembreze societatea, s-o imparta pe bucati si apoi sa vanda acele active care nu prezinta interes pentru structura investitorului", au spus sursele citate.
Banca Mondiala si Fondul Monetar International au facut presiuni in repetate randuri asupra autoritatilor romane pentru o vanzare pe bucati a Petrom, varianta agreata si de majoritatea investitorilor straini angajati acum in cursa pentru Petrom. Insa partea romana a respins aceasta varianta, sustinand privatizarea companiei ca un intreg, adica in structura ei integrata de activitati, cu portofoliul de productie de titei si gaze, rafinare si distributie de carburanti. Solutia "spargerii" Petrom a fost recomandata ulterior si de consultantul angajat de statul roman pentru privatizare, consortiul format din bancile Credit Suisse First Boston si ING Barings.
Deja mai multe companii de pe lista celor 11 selectate pe lista scurta la Petrom au anuntat ca sunt interesate de anumite active ale Petrom si nu intregul lant de activitati. De exemplu,  ConocoPhilips (SUA), cel mai mare dintre investitorii selectati de autoritati, a pus ochii pe reteaua de 600 de benzinarii a Petrom si ar putea fi interesat de cele doua rafinarii a€“ Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti, cu o capacitate totala de rafinare de 8 mil. tone pe an, iar PKN Orlen (Polonia) este interesata de productia de titei a Petrom (de 6 mil. tone pe an) si mai ales de productia de gaze a companiei de 6 mld. metri cubi pe an. Aceste companii vizeaza printre partenerii de consortiu firme romanesti cu profil industrial, dar si jucatori precum MOL (Ungaria) sau OMV (Austria). Productia de gaze a Petrom pare in acest moment singurul argument justificat pentru participarea celui mai mare producator de gaze la privatizarea Petrom, concernul rus Gazprom. OMV (Austria) este interesat de productia de titei a Petrom si de o anumita parte a retelei de benzinarii si cauta un partener de consortiu.
Ministerul economiei si comertului, detinator a 93% din Petrom, vrea sa se asigure ca Petrom va ramane dupa privatizare in circuitul global al pietei petroliere prin preluarea sa de un nume cu greutate in industrie. De aceea, in afara documentelor de prezentare depuse de investitori, statul vrea sa clarifice ce avantaje, dezavantaje, motive reale, pericole si care este agenda "ascunsa" a fiecaruia dintre investitori, potrivit surselor citate.
Statul vinde direct 33,34% din actiuni catre investitor, ce va participa la o majorare de capital pentru a ajunge la 51%. Valoarea tranzactiei este estimata acum intre 1 si 1,3 a€“ 1,4 mld. $ si este stabilita a se incheia pana pe 31 martie 2004. Pe bursa, valoarea de piata a companiei atinge 1,6 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO