Companii

Statul nu trebuie sa fie un jucator in energie, ci un supraveghetor

Statul nu trebuie sa fie un jucator in energie, ci un supraveghetor
15.11.2009, 23:12 30

Enel, gigantul italian de utilitati care a devenit prinintermediul mai multor procese de privatizare cel mai puternicdistributior privat de energie electrica din Romania, spune ca pepiata pe care activeaza, statul ar trebui sa aiba doar o functie desupraveghere, si nu una de jucator important.

"Statul ar trebui sa nu se mai implice. Sa-si pastreze functiilede reglementator si de supraveghetor, dar nu trebuie sa mai fieactiv ca un jucator. Acest lucru se poate face prin privatizari siprin semnarea unor parteneriate cu investitorii privati. Listarilela Bursa sunt o alta solutie pentru a diminua rolul statului inacest domeniu", spune Claudio Zito, country manager si CEO al EnelRomania.

In prezent, statul roman are in portofoliu toata productia deenergie electrica locala, companii importante de distributie sifurnizare a energiei electrice si monopol asupra transportului deenergie electrica.

Problema majora in segmentul energetic de stat este insa lipsafondurilor pentru investitii, lucru care ar putea duce chiar lainchiderea unor unitati importante in ceea ce priveste alimentareacu energie a Romaniei.

"Investitiile in productia si distributia de energie electricanu ar trebui sa fie reduse din cauza crizei. Investitiile privatesunt cruciale pentru sistemul energetic local", a mai precizatZito. Statul italian mai are acum o participatie de circa 30% dinEnel, potrivit site-ului grupului, in conditiile in care compania afost la randul sau un monopol de stat.

Enel a preluat trei foste filiale ale Electrica, respectivBanat, Dobrogea si Muntenia Sud. Acum, dupa separarea activitatilorde furnizare de cele de distributie de energie electrica, intentiaitalienilor este de a opera pe piata locala prin intermediul a douaentitati distincte specializate pe furnizare, respectivdistributie.

Deocamdata, partea de furnizare din Electrica Banat si cea dinDobrogea au fost reunite in compania Enel Energie, in timp cepartea de furnizare din cadrul Electrica Muntenia Sud estereprezentata de Enel Energie Muntenia. Pe partea de distributie,lucrurile stau similar, doar operatiunile din Banat si Dobrogeafiind deocamdata integrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO