Companii

Studiu EY: 85% dintre directorii executivi din România planifică să vândă o parte din active în următorii doi ani, mult peste media globală. Şapte din zece cred că au păstrat prea mult timp în portofoliu unele active

Studiu EY: 85% dintre directorii executivi din România...

Autor: Roxana Rosu

02.06.2021, 11:07 177

Majoritatea directorilor executivi din România (85%) planifică o dezinvestiţie în următorii doi ani, mult peste procentul de 56% la nivel global, iar 75% spun că nu au obţinut preţul preconizat în cea mai recentă cedare de active, arată un studiu EY.

În plus, conform răspunsurilor a 55% dintre respondenţii locali, cea mai recentă dezinvestiţie nu a generat impactul aşteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei rămase, un procent foarte apropiat de cel global (56%), potrivit unui comunicat trimis de companie.

Această ediţie a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din România, a arătat că un procent record de companii (78%) în istoria de nouă ani a studiului păstrează un timp mult prea îndelungat unităţi de business care, deşi au reprezentat la un moment dat un element esenţial în portofoliu, consumă acum inutil resurse şi capital care ar putea avea o alocare mai bună.

La nivelul României, 75% dintre directorii executivi cuprinşi în studiu confirmă că au păstrat prea mult timp în portofoliu unele active, deşi ar fi trebuit să le cedeze.

În pofida acestor provocări şi în contextul în care companiile se confruntă cu decizii dificile în privinţa alocării capitalului, majoritatea respondenţilor (67% în România şi 76% la nivel global) estimează o accelerare a planurilor lor de dezinvestiţii ca efect al pandemiei.

 „Indiferent unde îşi are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestiţiile se bazează, de prea multe ori,  pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat în cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus şi companii cu sediul în România, o concordanţă semnificativă între răspunsurile executivilor de la nivel global şi cele ale executivilor locali. În fapt, cedările de active ar trebui să fie strâns corelate cu strategia generală a companiei şi văzute ca o oportunitate de transformare. Înţelegerea rolului unei cedări de active în strategie este esenţială pentru valorificarea unor noi surse de creştere şi majorarea valorii pentru părţile interesate.”, spune Liliana Buşoiu, Associate Partner, Transaction Diligence team leader, EY România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO