Companii

Subventii pentru exportul a un milion de sticle de vin

20.08.2004, 00:00 47

Producatorii de vinuri vor primi o subventie de 10 centi (in total putin peste 100.000 de dolari) pe sticla pentru exportul catre statele din afara UE, in limita unui milion de sticle de vin de 0,75 de litri, statul roman incercand astfel sa impulsioneze vanzarilor producatorilor romani pe pietele externe.
Pretul mediu pentru o sticla de vin romanesc catre SUA, Japonia sau Israel este de 1,5 dolari. "Este o subventie cam mica, iar exporturile romanesti de vin au nevoie de un sprijin mai consistent pe care speram sa-l gasim prin alte parghii", spune Ion Dobronauteanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), din care fac parte majoritatea producatorilor de vinuri.
El spune ca exporturile de vin, care se situeaza in statisticile din acest an pe locul trei dupa ulei si floarea soarelui si animale vii, pot contribui la echilibrarea balantei comerciale.
Anul trecut exporturile de vin romanesc s-au situat la un nivel de aproape 23 de milioane de euro, principalele destinatii fiind Germania si Republica Moldova. Pentru acest an se asteapta o crestere de 10-15% a exporturilor. Problema principala a exporturilor romanesti de vinuri este ca acestea se vand cea mai mare parte in vrac si nu imbuteliat, imaginea si valoarea vinului romanesc fiind astfel puternic "diluate".
Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV) spune ca subventia acordata de Ministerul Agriculturii se sutueaza la nivelul celor acordate in UE pentru exportul catre statele din afara UE. "Problema nu este atat subventia, cat contingetul foarte mic: mai putin decat exporturile de vin romanesc pe piata americana. Totusi, nu putem nici sa cerem prea mult pentru ca Romania a semnat conventii cu Organizatia Mondiala a Comertului pe care nu le putem incalca", sustine Zarnoveanu. El afirma ca cei 10 centi/sticla ajuta producatorul roman sa acopere pierderile survenite in urma devalorizarii dolarului.
Producatorii de vinuri se asteapta la o recolta de struguri pentru vin buna in acest an, a carei crestere este prognozata de Ministerul Agriculturii la 45% fata de cea din anul anterior.
Cramele Recas, Halewood Romania, Vinia Iasi, Murfatlar Romania, S.E.R.V.E. sunt printre cei mai importanti exportatori de vinuri romanesti. Cramele Recas a semnat recent un contract pentru exportul a 1 milion de sticle de vin pe piata britanica, intrand pe celebrul lant de magazine Victoria Wine, specializat in comertul cu vinuri. Halewood Romania este un alt mare exportator pe piata britanica, cu un volum anul trecut de 1,8 milioane de sticle.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO