• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Companii

Surse: Tarom ia în calcul trimiterea a 65% din personal în şomaj tehnic din aprilie până în octombrie

Surse: Tarom ia în calcul trimiterea a 65% din personal în şomaj tehnic din aprilie până în octombrie

Autor: Bogdan Alecu

26.03.2021, 00:05 33483

Prelungirea pandemiei şi restricţiilor de călătorie a determinat conducerea Tarom să decidă trimiterea în şomaj tehnic a 65% din personal pentru o perioadă de 6 luni, potrivit unor surse apropiate com­paniei. Contactat de ZF, Mihăiţă Ursu, directorul general al Tarom, nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Decizia a fost adoptată în condiţiile în care compania deja era în proces de restructurare, măsură care face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat statului român acordarea unui împrumut de salvare pentru Tarom la începutul anului trecut.

Pe de altă parte, din mai se va relua sezonul zborurilor charter, unde Tarom avea mai multe curse spre destinaţii de vacanţă, însă cursele regulate au fost puternic afectate de pandemie.

Lista statelor cu risc epi­demio­logic ridicat, pentru care se insti­tuie carantina, numără aproape 40 de ţări şi teritorii, printre care Ita­lia, Franţa, Austria, Olanda alături de Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Rep. Moldova.

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, şi angajaţi din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti vor fi trimişi oameni în şomaj tehnic, tot din cauza scăderii puternice a traficului de pasageri.

Ulterior, compania a prenotificat Comisiei Europene, în data de 24 august 2020, planul de restructurare în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru următorii 5 ani.

În contextul pandemiei de COVID-19, ca urmare a instituirii restricţiilor de călătorie, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi global, sectorul transportului aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (peste 60% faţă de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din acest sector. Astfel, într-un context de piaţă extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (şomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desfiinţarea mai multor agenţii interne şi externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu şi lung, potrivit unui mesaj anterior al companiei.

Durata estimată pentru implementarea măsurii este de 6 luni, conducând la o reducere medie anuală a costurilor de personal ale companiei estimată la aproximativ 8 milioane de euro.

Alte măsuri pe termen mediu din planul de restructurare a Companiei vizează optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comercială şi optimizarea costurilor.

ZF scrie recent că Tarom are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380