Companii

Synevo estimeaza o crestere de 30%

15.11.2004, 00:00 40

Synevo, compania de servicii medicale de laborator a grupului suedez Medicover Holdings, estimeaza afaceri de 5,6 milioane de euro pentru acest an, in crestere cu 30% fata de anul trecut.
Pe primele noua luni ale anului, Synevo a obtinut o cifra de afaceri de 4,3 milioane de euro, depasind nivelul inregistrat anul trecut. "Am inregistrat un nivel mediu de crestere de 20-30% de la an la an", a declarat Dan Lazarescu, directorul general al Synevo. Pentru 2005, estimarile companiei sunt de 7,5 milioane de euro, a adaugat Lazarescu.
Compania a finalizat o investitie de 750.000 de euro in deschiderea a doua noi laboratoare, la Campulung Moldovenesc si Radauti, care impreuna cu cel din Suceava, vor deservi aproximativ 65% din populatia judetului Suceava. De la intrarea pe piata romaneasca, Synevo a realizat investitii de aproape 4 milioane de euro in echiparea celor 8 laboratoare din intreaga tara.
In luna mai a acestui an, Medicover Rombel-divizia de servicii de laborator a clinicilor private Medicover-si-a schimbat denumirea in Synevo, devenind o entitate distincta de Medicover Romania. Brandul Synevo va fi lansat si pe piata din Polonia, in al doilea trimestru al anului viitor. Pentru lansarea noului brand, Synevo a cheltuit 250.000 de euro, din care 150.000 de euro pentru crearea unui site Internet prin care medicii pot vizualiza rezultatele analizelor pacientilor.
Piata serviciilor medicale de laborator este estimata la aproximativ 100-110 milioane de euro anual.
 "Din aceasta valoare, 90% sunt bani publici iar restul sunt fonduri private", este de parere Lazarescu. Prin aparitia asigurarilor medicale private, ponderea fondurilor private in totalul cheltuielilor va creste, a mai spus Lazarescu, dar valoarea pietei nu va suferi modificari substantiale in urmatorii 3-4 ani. Din totalul companiilor de pe piata, circa 50% sunt private, iar restul sunt laboratoare de spital. Daca politica de externalizare a serviciilor din cadrul spitalelor va continua, va creste ponderea companiilor private care activeaza pe piata.
Pentru anul urmator, Synevo are un buget de 2 milioane de euro pentru achizitii ulterioare atat in Romania, cat si in Polonia. Investitiile care vor fi realizate in retehnologizari se vor ridica la 2,5 milioane de euro, in 2005. Planurile companiei prevad patrunderea si pe piata din Germania, precum si achizitii de 500.000 de euro ale unor laboratoare in Bulgaria si Ucraina.
Medicover este o companie internationala de servicii medicale, listata la Bursa din Stockholm, a carei retea cuprinde peste 30 de centre medicale si peste 110.000 de abonati. Competitorii Synevo pe piata romaneasca sunt Medcenter, Medlife, Bioclinica sau Medical Test. Reteaua Medicover include Polonia, Ungaria, Romania, Estonia si Republica Ceha.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO