Companii

Tănăsescu, despre bugetul din 2012: A face risipă nu înseamnă decât să distrugi viitorul acestei ţări

Tănăsescu: Există posibilitatea ca subsidiarele să scoată bani din ţară dacă băncile mamă o cer

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Marius Radu - Mediafax

30.10.2011, 15:06 130

Construcţia bugetului pentru anul viitor se va baza pe stablitatea sistemului fiscal şi a cheltuielilor, "cumpănirea banului public" jucând un rol foarte important pentru că risipa nu ar face decât să distrugă viitorul acestei ţări, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentatul României la FMI.

"Cred că aceste vremuri pe care le trăim nu sunt vremuri care să dea posibilitatea unei risipe şi cred că acest lucru a conştientizat şi clasa politică. A face risipă în momentul de faţă nu înseamnă decât să distrugem, dacă vreţi, un viitor al acestei ţări. De aceea, a cumpăni banul public cu stricteţe este rolul cel mai important pe care România trebuie să-l joace", a spus Tănăsesci la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a arătat că este necesar un control strict al cheltuielilor bugetare, care trebuie dimensionate astfel încât să răspundă interesului public.

"Şi o să vedem în perioada următoare un control mai profund al acestor cheltuieli", a continuat Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI a firmat că bugetul pentru 2012 reprezintă şi un semnal pentru mediul de afaceri, menţionând că în momentul de faţă constucţia se bazează pe stabilitate atât la nivelul sistemului fiscal, cât şi a modului în care cheltuielile vor fi efectuate.

"Este complicat într-o perioadă turbulentă, de instabilitate pe pieţele financiare, să vii să modifici sistemul fiscal, de aceea o stabilitate este de preferat unei schimbări în acest moment", a mai spus Tănăsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că, în dicuţiile cu premierul, miniştrii şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, s-a stabilit ca linie comună o abordare prudentă a bugetului, cu o creştere economică de 1,5-2% în 2012 şi un deficit deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB în termeni cash.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% în sistemul european de calcul ESA 95 (care include şi pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% în acest sistem de calcul echivalează cu 2,3-2,4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO