Companii

Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën şi se concentrează pe Ford şi Harley Davidson

Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën şi se concentrează pe Ford şi Harley Davidson

Autor: Bogdan Alecu

30.03.2011, 23:50 1281

"Activitatea Automotive Trading Services în ceea ce priveştemarca Citroën va continua în Băneasa doar pentru service, nu şivânzarea de maşini. Angajaţii de la showroomul Citroën din Piperavor fi mutaţi la centrul din Băneasa", a spus Bogdan Bucurescu,directorul general al Automotive Trading Services (ATS). Companiadeţinută în proporţie de 85% de fostul premier şi 15% de BogdanBucurescu, directorul companiei, este în continuare dealer almărcii Ford şi importator al motocicletelor Harley Davidson.

ATS este primul jucător din auto care renunţă complet la omarcă, după ce în 2007 s-a transformat din importator în dealerprin preluarea directă a activităţii de importator de CitroënRomânia, iar acum a renunţat şi la activitatea de vânzăripăs­trând-o doar pe cea de service. Călin Popescu-Tăriceanu (desen)nu a putut fi contactat pentru declaraţii până la închidereaediţiei.

Cele mai bune rezultate pentru ATS au fost înregistrate în 2006,atunci când compania a rulat aproape 55 mil. euro şi a înregistratun profit net de aproape 3 mil. euro, an în care ca importatorcomapania a vândut peste 3.500 de maşini.

Cele mai mari exituri din auto din ultimii ani au fost cele alelui Ion Ţiriac, care anul trecut a predat activitatea de import amărcii Ford către divizia de importuri a Ford România, companiecare deţine uzina auto de la Craiova, iar la finele lui 2009 avândut către Daimler AG pachetul de 49% din acţiunile deţinute laMercedes-Benz România.

În ambele cazuri însă, Ţiriac a rămas dealer al celor două mărciprin intermediul reţelei de retail ŢiriacAuto.

Compania ATS, deţinută în proporţie de 85% de CălinPopescu-Tăriceanu şi 15% de Bogdan Bucurescu, directorul general alcompaniei, a devenit de la 1 august anul trecut şi dealer Ford,prin transformarea centrului auto din Băneasa într-unul din celemai mari dealershipuri Ford la nivel naţional. În aceeaşi locaţiede pe DN1 Călin Popescu-Tăriceanu a investit aproape un milion deeuro în amenajarea unui showroom al mărcii de motociclete HarleyDavidson, brand importat oficial de ATS. Sub mandatul său depremier, Ford Europa a preluat pachetul majoritar al acţiunilor dela Automobile Craiova, companie care acum a devenit FordRomânia.

Dealerul Citroën din b-dul Barbu Văcărescu al ATS funcţionaîntr-un spaţiu închiriat. Compania nu avea semnat un contract dedealer cu Citroën România, ci funcţiona ca un agent de vânzări aldealerului mărcii franceze din Braşov.

Tăriceanu este unul dintre oamenii de afaceri care au pus bazelepieţei auto româneşti în prima parte a anilor '90, fiind membrufondator al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor deAutomobile a cărei preşedinţie a deţinut-o între 1994-1997 şi2001-2003. În acelaşi timp, înfiinţată în 1993, ATS a fost printreprimii importatori oficiali din România după 1989, alături deRomcar şi Autorom, foştii importatori Ford şi Mercedes-Benz parte aŢiriac Holdings.

Automotive Trading Services a înregistrat în 2009 o cifră deafaceri de 15,7 mil. euro şi un profit brut de 53.000 de euro,potrivit datelor publicate pe Registrul Comerţului. În 2008businessul ATS a atins un nivel de 20 mil. euro şi un profit brutde aproape 1 milion de euro.

În prezent reţeaua Citroën din Capitală este alcătuită din douăcentre ale dealerului S.D. Prestige Impex, unul în partea de sud aBucureştiului şi unul în partea de nord, în Pipera.

În acelaşi timp, reţeaua Ford din Capitală este alcătuită dincinci centre ale Romcar Motors (Ion Ţiriac), Business Develop­mentTeam (Ştefan Simion), două ale Colina Motors (Marius Piţigoi),Neste Automotive şi ATS (Călin Popescu-Tăriceanu).

Reţeaua Citroën s-a extins în a doua parte a anului trecut cudouă noi investiţii pe piaţa locală, una la Constanţa, realizată deGrupul Rădăcini, care mai deţine dealeri ai mărcilor Opel,Chevrolet, Suzuki, Mazda şi Cadillac, şi una în partea de nord aCapitalei prin dealerul SD Prestige în urma unei investiţii de200.000 de euro în amenajarea unui showroom. Cel mai nou intrat înreţeaua Citroën este compania ŢiriacAuto, divizia de retail auto aŢiriac Holdings, care a inaugurat un showroom al mărcii înBacău.

În primele două luni ale acestui an vânzările Citroën pe piaţalocală au înregistrat o creştere de peste 40% comparativ cuperioada similară a anului trecut, la 242 de autovehicule,creşterea fiind determinată în primul rând de o apreciere deaproape 400% a vânzărilor de utilitare, în timp ce pe segmentulturismelor vânzările au continuat să scadă cu 24%, la 107 unităţi.În acelaşi timp, Ford a comercializat în acelaşi interval peste 600de unităţi, în scădere cu aproximativ 40%, potrivit statisticilorAPIA. În ceea ce priveşte vânzările în Capitală, Citroën a vândutîn primele două luni 38 de autoturisme dintr-un total de 107, întimp ce Ford a comercializat aproape 240 dintr-un total de 517.

Automotive Trading Services a mai închis la începutul luniiseptembrie showroomul de motociclete Harley-Davidson din Constanţa,potrivit datelor de pe Monitorul Oficial.

Showroomul Harley-Davidson din Constanţa de 150 mp, amplasat înzona centrală a oraşului, a fost inaugurat în primăvara anuluitrecut, iar în cadrul acestuia se comercializau atât motociclete,cât şi echipamente de protecţie, vestimentaţie şi life-style. ATS avândut anul trecut aproximativ 50 de motociclete Harley-Davidson,în creştere cu aproape 25% faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO