Companii

Tehnoton si-a majorat de trei pri exportul de electrocasnice

28.01.2005, 00:00 39

Producatorul de electrocasnice Tehnoton Iasi, ce face parte din grupul de firme Omega-Tehnoton, a exportat electrocasnice de peste 800.000 de euro in 2004, nivel de trei ori mai mare fata de 2003.
"Decizia de a ne orienta mai mult spre pietele de export a survenit in urma politicii Bancii Nationale, care a limitat accesul populatiei la credite pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata", a afirmat Mihaela Berneaga, directorul de marketing al companiei.
In perioada ianuarie-noiembrie 2004, cifra de afaceri a companiei a fost de peste 9 milioane de euro. Profitul net al societatii a fost de aproape 75.000 de euro, in aceeasi perioada.
La sfarsitul lui 2003, vanzarile totale ale companiei au fost de 13,2 milioane de euro. Rezultatele mai slabe ale companiei din 2004 sunt in linie cu evolutia intregii piete a electrocasnicelor, care a inregistrat o scadere anul trecut.
Grupul Omega - Tehnoton realizeaza, prin intermediul celor zece companii pe care le cuprinde, echipamente electronice, aragaze, masini de spalat, canapele de lux, tamplarie de aluminiu, sau aparate de aer conditionat.
"Volumul exporturilor va creste si in 2005, dar speram sa se produca o revenire a consumului intern, avand in vedere ca este principala noastra piata de desfacere", au mai precizat reprezentantii companiei.
Principalele piete de export pentru Tehnoton sunt cele regionale, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Moldova, dar si Italia, Norvegia sau Franta.
Tehnoton a intrat in grup in 2000, cand Omega a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fostului producator de aparatura electronica, aparate de radio - binecunocutele Gloria - si televizoare. Obiectul de activitate a fost schimbat, iar compania este astazi cel de-al doilea producator de aragaze de pe piata interna, dupa Samus Satu Mare.
In 1977, sub licenta Siemens, Tehnoton a realizat echipamente de televiziune cu circuit inchis, produse care au fost livrate Centralei Nucleare de la Cernavoda, unitatilor MApN, metroului bucurestean si aeroporturilor din tara. Un an mai tarziu, compania a obtinut si acreditarea Registrului Naval Roman pentru echipamentele de radiocomunicatii maritime concepute sa ghideze vasele flotei romanesti.
Actionarul majoritar al Tehnoton este firma Omega Is Communications, detinuta integral de omul de afaceri Maricel Popa, care detine 72,5% din capitalul social, restul actiunilor fiind in posesia unor actionari persoane fizice.
Actiunile Tehnoton Iasi sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii cu actiunile companiei fiind de 2.670 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 2,5 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO