Companii

Tehnoton vrea sa aduca Sony la Iasi

04.09.2001, 00:00 154



Reprezentantii grupului Omega Is Communications din Iasi, actionarul majoritar al societatii Tehnoton, producatoare de aragazuri si masini de spalat, intentioneaza sa incheie o colaborare cu compania japoneza Sony.

"Deocamdata nu va pot spune mai multe. Daca va fi o colaborare si in ce va consta aceasta, voi oferi amanunte la momentul respectiv. La inceputul lunii octombrie voi pleca in Japonia pentru doua saptamanii si voi vizita toate fabricile din cadrul concernului Sony", a precizat patronul grupului Omega, Maricel Popa.

Tot luna viitoare, pe poarta fabricii iesene va iesi primul aragaz destinat pietei ruse, asa cum prevede contractul incheiat recent cu parteneri din Rusia pentru livrarea a aproximativ 10.000 de aragazuri.

La Tehnoton Iasi a inceput de curand sa fie produs aragazul cu incalzitor de apa, care poate reprezenta o alternativa atunci cand apa calda este sistata. Instalatia functioneaza pe baza de gaz metan si este formata dintr-un mic boiler amplasat in partea de jos a aragazului si un furtun, care este conectat la robinetul de apa din bucatarie.

Acest tip de aragaz poate fi deja procurat din magazinele din tara, cat si din Republica Moldova, unde potrivit conducerii firmei, se vinde foarte bine.

Societatea ieseana are 560 de angajati, iar pe primul semestru al anului 2001 a inregistrat o cifra de afaceri de 37 de miliarde lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2000, compania Tehnoton cumulase datorii in valoare de 34 miliarde lei si pierderi de aproximativ 600 milioane lei.

Patronul grupului Omega, Maricel Popa sustine ca, in prezent, firma mai datoreaza statului doar 6 miliarde, iar in plus, fabrica are un profit, la jumatatea anului, de aproximativ 3 miliarde lei.

Popa afirma ca Tehnotonul detine 24% din piata interna de aragazuri, de aproape doua ori mai mult decat cota pe care o avea anul trecut, principalii concurenti fiind fabricile de la Satu Mare si Oradea.

In numai sase luni de la preluare, noul proprietar a investit la Tehnoton aproximativ 15 miliarde de lei.

"Printre altele, am investit intr-o linie de vopsire a aragazurilor in camp electrostatic. Este o investitie importanta care va face ca noile tipuri de produse sa fie compatibile cu orice piata de desfacere din lume", spune patronul firmei iesene.

Popa sustine ca, la scurt timp dupa ce a cumparat societatea, a inceput mai intai, cu amenajarea fabricii, pentru ca halele de productie aratau deplorabil, de 15 ani nefiind facuta aici nici o curatenie generala.

"Nu poti sa aduci un investitor serios si sa ai pretentia sa faci afaceri cu el, invitandu-l intr-o ruina. Intr-o vizita la Iasi, directorul Panasonic, inainte de a incredinta grupului Omega, service-ul pentru produsele lor a tinut ca inainte de a vedea sediul firmei sa vada cum arata casa mea", a precizat Maricel Popa.

Tehnoton era cunoscuta in perioada regimului comunist ca producator de aparatura electronica, in special a aparatelor de radio Gloria. Intre 1992 si 1995, intrucat pe piata au aparut produse electronice fabricate in strainatate, mai performante si chiar mai ieftine decat cele realizate la Iasi, firma Tehnoton a facut conversia catre aragazuri si masini de spalat, care reprezinta acum 75% din totalul productiei realizate.

In numai cateva luni, dupa preluarea sa de catre grupul Omega, societatea Tehnoton a scos pe piata cinci noi tipuri de aragaz, cu parametri superiori celui realizat pana anul trecut si care fusese proiectat in urma cu doua decenii.

Societatea ieseana a fost privatizata in decembrie 2000, fiind achizitionata de pe piata RASDAQ de firma Omega Is Communications din Iasi, care a cumparat intreg pachetul de actiuni scos la vanzare (55,49%), contra sumei de 13 miliarde de lei.

Actiunile Tehnoton se tranzactioneaza in continuare pe Rasdaq, ultima cotatie fiind de 450 de lei. Capitalul social al companiei este de 14,21 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO