Companii

Terapia Cluj intra pe mana unor japonezi care au cumparat grupul indian Ranbaxy

12.06.2008, 21:39 138

Grupul Daiichi Sankyo, al doilea producator japonez de medicamente, cu un rulaj anual de 5,3 mld. euro, a achizitionat compania indiana Ranbaxy Laboratories si intra indirect pe piata locala, dobandind controlul asupra Terapia Cluj.
Intr-o prima etapa, Daiichi va achizitiona pachetul de actiuni de circa 35% de la fondatorii Ranbaxy, familia Singh, urmand ca apoi sa aiba in vedere oferte de preluare pe piata de capital. Tranzactia a fost evaluata la 3,4-4,6 mld. dolari si va fi finalizata la sfarsitul lunii martie a anului viitor, potrivit datelor de pe site-ul companiei japoneze.
"Achizitia va fi finantata printr-un imprumut bancar si fonduri proprii ale Daiichi Sankyo", informeaza grupul japonez. Potrivit ultimelor date disponibile, mai multe institutii financiare controleaza 47% din titulurile producatorului, cele mai mari participatii fiind detinute de The Master Trust Bank of Japan (9,2%), Japan Trustee Services Bank, Ltd (5,8%), dar si The Chase Manhattan Bank NA, London sau JP Morgan Chase Bank, cu cate 2,6%. Nomura Securities, care detine 1,2% din titlurile Daiichi Sankyo, a fost consultantul financiar exclusiv al grupului japonez.
Prin achizitia Ranbaxy, Daiichi devine indirect actionarul producatorului clujean Terapia, cel mai mare jucator local in prezent, cu afaceri de 91 mil. euro, potrivit datelor companiei de cercetare Cegedim.
Potrivit datelor existente pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), pe piata locala Daiichi are inregistrat un singur produs, Luivac (antiinfectios sistemic).
Intrarea japonezilor in Romania va fi in acest fel similara cu cea a Sandoz, care in 2002 a achizitionat compania slovena Lek, proprietarul producatorului local Pharmatech.
Anuntul preluarii Ranbaxy vine la o saptamana dupa ce Banca Centrala a Cehiei a avizat lansarea unei oferte de preluare de catre fondul ceh de investitii PPF a companiei farmaceutice Zentiva. Oferta va fi lansata impreuna cu PPF Generali care detine deja 19,2% din titlurile Zentiva. Cel mai important actionar este in prezent grupul francez Sanofi-Aventis, cu 24,9% din actiuni. Oferta anuntata pe 2 mai evalueaza Zentiva la circa 1,46 mld. euro.
PPF, controlat de cel mai puternic om de afeceri ceh Petr Kellner, si-ar trece in portofoliul cel de-al doilea producator local de medicamente Zentiva SA. PPF ar putea deveni al doilea fond de investitii care detine actiuni la producatori locali, dupa Advent, care controleaza LaborMed.
Atat Terapia Ranbaxy, cat si Zentiva Romania au raportat o scadere accentuata a vanzarilor in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care si ritmul de crestere al pietei a incetinit considerabil. Declinul acestor doi producatori a venit dupa mai multi ani de crestere sustinuta. Zentiva a intrat pe piata locala la finalul anului 2005 cand a achizitionat Sicomed, iar Ranbaxy in 2006 cand a preluat controlul Terapia. Dupa mai multe schimbari la nivel de top management, conducerea operatiunilor Zentiva ii revine lui Dragos Damian (care anterior a fost CEO al rivalului Terapia), iar cea a Terapia Ranbaxy ii revine lui Mahendra Bharadwaj.
Potrivit Forbes, Daiichi Sankyo are in vedere sa valorifice oportunitatile oferite de Ranbaxy pe pietele emergente, care travereasa acum o perioada de crestere economica sustinuta. Malvinder Singh a fost de acord sa cedeze pachetul majoritar dar va ramane presedinte si director general, conform acordului cu Daiichi Sankyo. Business planul grupului japonez prevede ca pana in 2015 rulajul anual al grupului sa depaseasca 9 miliarde de euro, cu o marja operationala de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO