Companii

Tinu Sebesanu,Trend Hospitality: Hotelurile de trei stele sunt cele mai ferite de criza, dar celelalte vor suferi

Tinu Sebesanu,Trend Hospitality: Hotelurile de trei stele sunt cele mai ferite de criza, dar celelalte vor suferi
23.09.2008, 17:34 90

"O sa resimtim un impact al crizei mondiale in trafic, ceea ce va determina o scadere a gradului de ocupare. Multinationalele isi taie cheltuielile, iar companiile aeriene au mai multe curse pe zi, ceea ce face ca unii oameni de afaceri sa nu mai innopteze in hotelurile din Romania. Daca acum cinci ani un client petrecea in medie 2,2 nopti intr-o structura de cazare, acum doi ani s-a ajuns la 1,8 nopti, iar acum a coborat pana la 1,4 nopti", a spus Sebesanu.
Mai multe hoteluri de pe piata au inregistrat o diminuare a ratelor de crestere in acest an comparativ cu 2007 si s-au situat sub buget. Cu toate acestea, rezultatele hotelierilor au continuat sa fie peste cele de anul trecut.
Scaderea traficului va afecta mai ales piata de patru si cinci stele, care se bazeaza pe oameni de afaceri straini.
"Impactul se va resimti cel mai putin pe piata de trei stele, care beneficiaza cel mai mult de traficul domestic, fiind de altfel si cea mai stabila", a precizat Sebesanu, care a adaugat ca impactul crizei va fi vizibil si asupra noilor proiecte din industria hoteliera.
"Pe partea de dezvoltare criza internationala va determina o limitare a finantarilor si deci mai putine proiecte. Romania nefiind insa o piata matura, impactul va fi mai mic", a adaugat reprezentantul lantului Wyndham pe piata locala. Astfel, cei mai avantajati vor fi dezvoltatorii care nu vor fi nevoiti sa apeleze la credite bancare. "Tot timpul cand piata e jos e bine sa investesti. Avand in vedere ca recuperarea investitiilor in domeniul hotelier dureaza destul de mult, cei care vor investi acum vor prinde ciclul de crestere", a spus Sebesanu. Lantul Ramada va numara la sfarsitul anului sapte hoteluri pe piata locala, anul acesta fiind deschise Ramada Plaza din Bucuresti, Ramada Iasi si Ramada Brasov. Totodata, Best Western Parc din Capitala va trece in acest an sub umbrela Ramada. "Aceste hoteluri vor cumula peste 1.200 de camere, urmand ca anul urmator sa ajungem la minim 1.500 de camere, prin deschiderea de hoteluri in Oradea si Cluj. Vom extinde Ramada Nord cu circa 120 de camere si vom mai deschide un Ramada Encore la Brasov. Am semnat afilierea si pentru o serie de unitati care vor fi deschise in 2010", a mai spus Sebesanu.
Hotelul Ramada din Cluj va necesita o investitie de 15 milioane de euro si va fi parte a proiectului Global Plaza, dezvoltat de CBC Development, in timp ce hotelul Ramada de la Oradea este o investitie de 10-15 milioane de euro a companiei ABA Turism.
Totodata, dupa aducerea brandului de patru stele plus Ramada Plaza in Capitala, operatorul va mai afilia in 2010 un Ramada Plaza la Timisoara, in timp ce hoteluri sub umbrela Ramada vor fi prezente si in Pitesti sau Constanta.
Sebesanu spune ca in Capitala nu vor mai fi deschise noi hoteluri Ramada, compania urmarind sa intre aici cu brand-ul de trei stele Days Inn sau cu cele de cinci stele Wyndham.
"Pentru Bucuresti ne intereseaza sa intram cu brandul de cinci stele Wyndham si suntem in cautarea unei locatii reprezentative. Hotelul va avea minim 200 de camere. Pana la sfarsitul anului vom semna primul contract pentru afilierea unui hotel la Days Inn, iar in 2010 vom intra cu motelurile Super 8", a spus Sebesanu.
Pentru Days Inn sunt vizate orase secundare precum Slatina, Deva, Bacau, Galati, Suceava sau Targu-Mures, nefiind programat un numar de unitati pentru urmatorii ani.
"Nu avem un target separat pentru Days Inn si Super 8. Targetul nostru, in momentul in care am semnat cu lantul Wyndham, a fost sa ajungem la 30 de proprietati in 10 ani. La doi ani si jumatate am afiliat deja 10 proprietati, iar in 2010 vom atinge jumatate din target. In acest target intra insa si hotelurile pe care le afiliem in Republica Moldova si Bulgaria", a afirmat Sebesanu, mentionand ca grupul este pe cale sa semneze prima afiliere in Sofia.
Un numar considerabil de unitati pe piata locala au si Best Western si Golden Tulip.

Cine este Tinu Sebesanu

  • 42 de ani
  • a absolvit in 1984 Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Mecanica
  • a absolvit cursuri de Management de Proiect si Management Operational in 2003, la Boston University - Hospitality School
  • MBA - Profesional Diploma in Management, Marea Britanie 1998
  • a fost director executiv al Parc Hotels in perioada 2000-2003
  • a ocupat in perioada 2003 - 2005 functia de director general al Grand Plaza Hotel, societatea care detine Howard Johnson
  • din 2005 este director general al Trend Hospitality Consulting and Management


Gabriel Popoviciu Popoviciu duce brandul Ramada in proiectul Baneasa


Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care detine proiectul comercial Baneasa din nordul Capitalei, va aduce un hotel Ramada Encore in cadrul proiectului imobiliar, potrivit declaratiilor lui Tinu Sebesanu.
Si in alte proiecte imobiliare de pe piata, precum Dambovita Center din Capitala sau Atrium Center Cluj, au fost anuntate si hoteluri.
Potrivit lui Sebesanu, deschiderea unui hotel in cadrul unui proiect imobiliar incurajeaza traficul, insa amplasarea nu este suficienta pentru o buna functionare a unitatii. Reprezentantii proiectului Baneasa au spus insa ca hotelul este deocamdata in stadiul de proiect, nefiind luate decizii referitoare la investitie, numar de camere sau brand.
Pana in prezent, Popoviciu a afiliat la lantul Wyndham si celelalte hoteluri pe care le detine, Howard Johnson si Ramada Plaza, ambele in Capitala, urmand ca in acest an sa intre sub umbrela Ramada si hotelul Best Western Turist.
Popoviciu este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piata, alaturi de George Copos, Radu Enache, Mohammad Murad sau Josef Goschy, proprietarul Unita Turism.
In acest club au mai intrat in ultimul an si fratii Ionut si Robert Negoita, prin deschiderea hotelului de patru stele Rin Grand din Capitala, cu 1.500 de camere, cei doi investitori nefiind insa la primele contacte cu industria ospitalitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO