Companii

Top 10 stăpâni străini de păduri: cine sunt cei care au luat „aurul verde“

Autor: Ioana David

23.11.2012, 00:07 1675

Pădurile româneşti au atras ca un magnet investitorii străini, iar primii zece în funcţie de suprafaţa deţinută au ajuns la 134.000 ha, adică 2% din totalul acoperit cu "aur verde", scrie revista Business Construct.

Astfel, companii din Germania sau Austria s-au grăbit să cumpere mii de hectare de pădure, dar cel mai mare proprietar străin de păduri româneşti este prestigioasa universitate Harvard, activă local prin intermediul unui fond de investiţii.

În prezent, firma deţinută de fondul american este cel mai mare proprietar străin de păduri, având în proprietate 33.000 de hectare. Potrivit estimărilor Business Construct, preţul unui hectar de pădure variază între 2.000 şi 5.000 de euro, astfel că americanii probabil au scos din buzunar aproximativ 100 de milioane de euro.

Considerate investiţii sigure, pădurile au intrat în atenţia străinilor în anii de criză şi tranzacţiile au fost înlesnite de retrocedări şi de preţul redus - la o treime sau chiar mai mic decât în alte ţări. Şi legislaţia din domeniul exploatărilor pădurilor este mai blândă, astfel că străinii încă îşi fac loc pe piaţa românească.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO