Companii

Top 500 companii din Europa Centrală şi de Est: ce firme româneşti rezistă în lupta cu giganţii din regiune

Autor: Anelis Baciu

05.09.2012, 11:17 4146

Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa locală, a pierdut două poziţii în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte. Compania petrolieră, parte a grupului austriac OMV, s-a situat anul trecut pe poziţia cu numărul 16 în clasament.

România este prezentă cu încă 36 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din sudul şi centrul Europei. Polonia, ţara care a livrat şi liderul din regiune, PKN Orlen, domină clasamentul cu 167 de firme, potrivit analiştilor Deloitte. Polonia este urmată în clasament de Cehia cu 84 de companii, Ungaria cu 58 şi Ucraina cu 50 de societăţi şi România cu 37 de firme.

România are patru noi intări în top, Interagro, Celestica, Oscar Downstream şi Michelin România.

În rândul companiilor locale cea mai mare ascensiune a fost înregistrată de compania E.ON Ener­gie care a urcat 129 de locuri. E.ON Energie România a fost creată anul trecut prin fuziunea com­paniilor de gaze naturale şi energie electrică E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare, compania nou-formată devenind astfel unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România.

Producătorul local de automobile Dacia a mai avansat o poziţie în clasament faţă de 2010 şi a ajuns anul trecut pe locul 41, în schimb RCS & RDS, jucător important de pe piaţa locală de telecomunicaţii, a căzut pe ultimul loc în topul celor mai mari 500 de companii din regiune, după ce anul precedent cu venituri în valoare de 418,2 mil. euro se situa pe poziţia cu numărul 482.

Hidrolectrica, Transelectrica şi Romgaz, trei dintre companiile controlate de statul român, au reuşit anul trecut să obţină venituri care să le asi­gure un loc în primele 500 de firme din regiune.

Astfel producătorul român de gaze naturale, care a consemnat în 2011 o creş­tere a veniturilor cu 17,1% com­pa­ra­tiv cu anul precedent, a avut cea mai bună clasare dintre societăţile statului, conform Deloitte.

Nokia România este compania care a pierdut cele mai multe poziţii în cla­sament, coborând pe locul 217, după ce anul trecut se număra printre primii 100 jucători din Europa Centrală şi de Est. Afacerile finlandezilor, care au luat de­ci­zia de a se retrage de pe piaţa locală, au scăzut cu mai bine de 30%.

Ca în fiecare an, com­paniile din industria prelucrătoare sunt cele mai numeroase, repre­zen­tând un sfert din clasamentul total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO