Companii

Topul celor mai mari tranzacţii din 2023: Economia României a dat anul trecut 10 achiziţii de peste 100 mil. euro, dintre care trei megatranzacţii

Topul celor mai mari tranzacţii din 2023: Economia...

Autor: Cristina Roşca

12.02.2024, 00:07 2226

Cele mai mari zece acorduri care au fost parafate în 2023 pe piaţa locală de M&A au o valoare cumulată de peste 5,5 mld. euro.

Piaţa de M&A din România a fost efervescentă anul trecut în pofida incertitudinii de pe plan geopolitic, a inflaţiei şi a banilor mai scumpi, astfel că pe plan local în 2023 s-au parafat aproape 250 de tranzacţii de peste 1 mil. euro fiecare, arată o analiză a ZF.

Şi în valoare „industria“ de fuziuni şi achiziţii a stat bine, situându-se, conform estimărilor Ziarului Financiar, la circa 7 mld. euro, un nivel ridicat ţinând cont că România este o piaţă relativ mică de M&A, cu o valoare anuală cuprinsă între 4 şi 8 mld. euro.

Totuşi, este interesant de remarcat că piaţa e puternic concentrată la vârf. Mai exact, cele mai mari 10 de acorduri care au fost parafate în 2023 au o valoare cumulată de peste 5,5 mld. euro, potrivit estimărilor şi calculelor făcute de Ziarul Financiar.

Astfel, doar aceste dealuri ţin în spate mai bine de 75% din toată valoarea pieţei.

Deşi nu e ceva neobişnuit ca o mână de acorduri să conteze major în acest sector în România, ponderea de anul trecut e neobişnuit de mare. Ce s-a schimbat?


ZF va lansa în următoarea perioadă cea de-a XVII-a ediţie a anuarului Top tranzacţii, care va prezenta cele aproape 250 de acorduri semnate în România de la începutul lui 2023  până în prezent.


În 2023, un an dificil pentru ìindustriaî de M&A de pe plan european şi mondial, în România s-au parafat trei mega-tranzacţii, adică dealuri de peste 1 mld. euro fiecare, un număr record pentru o piaţă relativ mică precum cea locală. Este vorba de fapt de o listare şi de două tranzacţii de M&A, însă toate trei contează la modul în care se conturează peisajul autohton în ochii investitorilor de pretutindeni.

Pe podiumul celor mai mari tranzacţii de anul trecut din România se găsesc IPO-ul Hidroelectrica (1,9 mld. euro), vânzarea Profi (1,3 mld. euro) - tranzacţia e pe masa Concurenţei spre analiză - şi exitul Enel de pe plan local.

În mod normal, pe piaţa autohtonă, mega-tranzacţiile sunt mai degrabă conjuncturale. Astfel, deşi ele sunt foarte bune pentru vizibilitate, în economia lucrurilor, pe o piaţă ca România, sunt vitale achiziţiile medii, de câteva zeci sau sute de milioane de euro. Ele sunt cele care dau de fapt tonul şi arată interesul investitorilor pentru România. Iar genul acesta de acorduri a existat constant în ultimii ani.

Spre exemplu, anul trecut, Unicredit a cumpărat Alpha Bank România pentru circa 300 mil. euro, iar mexicanii de la Bimbo au preluat Vel Pitar, un acord evaluat la 200 mil. Euro. În total, ZF a identificat peste 10 dealuri evaluate la 100 mil. euro sau peste, acestea provenind din domenii variate, precum energie, retail, servicii financiare, real-estate, FMCG şi tehnologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO