Companii

Transelectrica: Managementul filialei SMART a fost ceea ce cu blândeţe putem descrie ca aventuros, creând pierderi de 500.000 de euro prin afacerea Tanzania

Transelectrica: Managementul filialei SMART a fost ceea...

Autor: Liviu Popescu

11.04.2019, 12:22 812

Transelecterica (TEL), monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, arată în documentul de restructurare economico-financiară a activităţii societăţii de mentenanţă a reţelei electrice de transport SMART că activitatea celei din urmă este în prezent într-un grav blocaj, societatea riscând iminent intrarea în incapacitate de plată şi insolvenţă.

“Managementul societăţii a fost ceea ce cu blândeţe putem descrie ca aventuros, creând pierderi de peste 500.000 de euro prin afacerea Tanzania – deschiderea sucursalei SMART Tanzania”, se arată în raportul de restructutrare supus votului acţionarilor din şedinţa de 6 mai 2019. Raportul este semnat de Cătălin Constantinescu, director general provizoriu al SMART din 1 martie 2019 până la 30 iunie 2019.

“De asemenea partea de management a generat în activitatea de contractare asumarea unor operaţiuni economice riscante, cu marje de profit mici pe antecalcul, care s-au dovedit pierderi mari la postacalcul: Dumbrava, Arefu, Râureni. Aceste contracte au riscul de a genera costuri suplimentare prin intervenţia penalizărilor”.

În raport se arată că din anul 2012, trendul financiar al SMART a fost descendent, profiturile diminuându-se an la an, societatea intrând în pierdere din 2015.

“Pierderea financiară a fost finanţată prin creditare de la ING. Linia de credit a expirat în 1 martie 2019, rămânând un debit restant nerambursat în sumă de 7,3 milioane de lei”.

SMART are restanţe de 9,4 milioane de lei la furnizori. “Situaţia se agravează de la o zi la alta, generând intrarea şi a altor restanţe în categoria celor mai vechi de 90 de zile şi totodată generând penalităţi în creştere”.

Printre măsurile propuse pentru redresarea activităţii SMART, se menţionează reducerea cheltuielilor cu 10 mil. lei în anul 2019, restructurarea organizării personalului şi o infuzie de capital de 24 mil. lei

@ Alte afirmaţii din programul de restructurare economico-financiară a SMART

Strâns legată de scăderea competitivităţii societăţii, resursa umană productivă are un ritm foarte marte de părăsire a societăţii. Salariile necompetitive şi trendul negativ al activităţii societăţii au avut ca efect dezinteresarea salariaţilor şi plecarea specialiştilor din zona productivă la parteneri sau la concurenţă.

Aceasta este o problemă foarte gravă a societăţii, care restrânge capacitatea de contractare şi de realizare a obligaţiilor deja asumate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO