Companii

Tranzacţie pe piaţa produselor naturale. Fondul de investiţii Highlander Partner a preluat pachetul majoritar al Sano Vita, fondat de trei antreprenori români

Tranzacţie pe piaţa produselor naturale. Fondul de...

Autor: Georgiana Mihalache

19.02.2020, 18:02 1548

Highlander Partners, fond de investiţii american, a anunţat achiziţia pachetului majoritar de acţiuni din compania SanoVita, unul dintre cei mai mari jucători româneşti din piaţa produselor naturale.

Portofoliul Highlander include companii specializate pe zona de mâncare şi fondul de investiţii plănuieşte să accelereze creşterea Sano Vita prin extinderea portofoliului de produse, dar şi prin alte achiziţii, potrivit unui comunicat de presă.

„Credem că Sano Vita are oportunităţi de creştere, care vin din creşterea interesului consumatorului şi a produselor inovatoare”, a spus Raluca Niţă, managing director al Highlander Partners.

Poziţionarea brandului Sano Vita pe piaţa românească a atras apetitul de achiziţie al fondului de investiţii, businessul românesc deţinând o cotă de piaţă de 12% pe segmentul distribuitorilor de produse naturale, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

„Vom ţinti companii cu potenţial puternic de creştere şi vrem să creştem portofoliul Sano Vita prin achiziţii permanente”, a spus Jeff L. Hull, preşedinte şi CEO al Highlander.

Fondul de investiţii Highlander nu este la prima achiziţie pe piaţa românească, preluând în iulie 2019 pachetul majoritar de acţiuni al Centrelor medicale Ares, specializate în domeniul cardiologiei.

Kinstellar a fost consultantul legal al Highlander şi TS Partners a fost consultantul financiar, iar pentru Sano Vita, RTPR Allen & Overy au fost consultanţii legali.

Sano Vita, un business românesc, fondat în 1995 în judeţul Vâlcea, a avut în 2018 afaceri de 72 mil. lei, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, cu o marjă de profit de peste 10%. Sano Vita angajează 247 de persoane şi este una dintre cele mai mari companii din judeţul Vâlcea.

Acţionariatul companiei este împărţit între trei antreprenori - Cornel Soare (55 de ani), Ion Dan (62 de ani) şi Dumitru Dan (60 de ani).

Gama de produse Sano Vita acoperă întregul spectru vegetarian şi include fulgi, paste şi alte derivate ale cerealelor integrale, fructe uscate, seminţe, leguminoase, făinuri, băuturi vegetale şi produse apicole, potrivit informaţiilor de pe site-ul Sano Vita.

Produsele ajung în toate reţelele de magazine din retailul alimentar, dar şi în magazinele naturiste, compania având şi o reţea proprie de distribuţie.

Highlander Partners este un fond de investiţii american care deţine acţiuni de aproximativ 2 miliarde de dolari în companii. Fondul de investiţii caută firme cu vânzări cuprinse între 10 şi 500 mil. dolari, iar ca domenii de interes sunt compa­niile producătoare, bunuri indus­triale, componente din industria auto, din sectorul de ambalaje, alimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO