Companii

Tranzactii imobiliare de 212 milioane de euro in primul semestru

Tranzactii imobiliare de 212 milioane de euro in primul semestru

Click pentru imaginea marita

28.09.2006, 18:27 13

Tranzactiile cu imobile de birouri au avut in primul semestru al anului o pondere de 75% la nivelul celor raportate pe piata imobiliara din Romania, potrivit unui studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.
Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare a ajuns in prima jumatate a anului la 212 milioane de euro in Romania, ce-i asigura o cota de 5,4% raportat la regiunea Europei Centrale si de Est, precizeaza sursa citata.
Randamentele deal-urilor pe segmentul de birouri a scazut de la 8,5% la finele anului trecut, la 7,8% dupa primul semestru din 2006.
Cea mai mare tranzactie de pe piata de birouri din primul semestru a fost achizitia imobilului Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate Partners, pentru circa 80 de milioane de euro.
Recordul ar putea fi doborat insa in perioada urmatoare in cazul vanzarii altor proiecte majore de pe piata Capitalei, cum este cazul America House, dezvoltat de israelienii de la GTC.
Alte tranzactii de amploare in primele sase luni ale anului au fost cumpararea cladirilor TGV Tower, Construdava Business Center si Millennium Business Center de catre fondul de investitii britanic Charlemagne Capital, care a oferit in total circa 83 mil. euro.
Cea mai mare afacere din seria de trei achizitii a Charlemagne Capital este achizitia Millennium Business Center pentru 40 de milioane de euro. Stocul de spatii pentru birouri va continua sa creasca usor pana la sfarsitul anului, iar rata de neocupare o estimam la circa 6-6,5%, potrivit CBRE.
Din total, stocul de spatii clasa A va fi mult mai scazut decat in prima parte a anului. Vor fi finalizate cladiri noi in zona de nord a Capitalei, care vor majora stocul de cladiri de clasa B.
Numarul tranzactiilor ar putea scadea usor in al doilea semestru din 2006, urmand o perioada mult mai activa spre sfarsitul anului si inceputul anului 2007.
Fondurile de investitii britanice au luat anul acesta fata austriecilor sau irlandezilor. In primele noua luni ale acestui an s-au realizat achizitii din partea unor fonduri de investitii nou-intrate pe piata sau a unor investitori care au dorit sa-si consolideze pozitia detinuta. Mai mult, unii dintre cei mai mari jucatori au anuntat ca sunt interesati de noi achizitii si in urmatoarele luni.
Pe segmentul spatiilor industriale, firma Phoenix Real Estate a vandut Phoenix Business Park fondului Central-European, pentru 8 milioane de euro, iar proiectul Mercury Logistic Park a fost preluat de compania Helios Properties pentru 11 milioane de euro.
In ceea ce priveste piata tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est, analistii CBRE apreciaza ca Cehia, Ungaria si Polonia au concentrat circa 79% din volumul total al investitiilor in primul semestru al anului, cu 6% mai putin fata de perioada corespunzatoare a anului 2005.
Piata spatiilor de birouri si cea de retail din Europa Centrala si de Est au fost cele mai atragatoare pentru investitori, 83% din volumul investitiilor vizand aceste segmente.
Doar 17% din investitii s-au indreptat spre spatiile industriale si piata spatiilor hoteliere.
Peste 60% din fluxul de capital primit de Europa Centrala si de Est au venit din partea a zece investitori, care au realizat 19 tranzactii. Dintre acestia, CBRE aminteste Meinl European Land, cu investitii de 430 de milioane de euro, in doua tranzactii, Immoeast - 386 de milioane de euro, in cinci tranzactii, Equest - 328 de milioane euro, in patru tranzactii, London&Regional - 260 de milioane euro, o tranzactie.
Meinl European Land, Immoeast si Equest sunt prezente si pe piata romaneasca, fiind protagonistii mai multor tranzactii pe segmentul comercial si de birouri, in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO