Companii

Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private în România

Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private în România

Autor: Miruna Badea

03.05.2011, 22:17 749

Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea despitale private în România, dintre care unul specializat întratarea cancerului, însă finalizarea acestor investiţii ar puteafi împiedicată de nerecunoaşterea reciprocă a diplomelormedicilor.

"Există interes pentru domenii noişi aş putea menţiona în primul rând investiţii turce în domeniulsănătăţii. Cel puţin trei grupuri mari din Turcia studiazăposibilitatea construirii unor spitale iar anul trecut a fost dejainaugurat un spital deschis de turci, manageriat de către turci. Unspital de ochi din Bucureşti", a declarat ambasadorul român laAnkara, Ion Pascu.

Potrivit acestuia, una dintrecompaniile interesate este grupul Medicana, care se află îndiscuţii cu un partener de la Bucureşti în vederea identificăriiunui teren pentru construirea unui spital. Unitatea medicală arurma să fie construită de către o companie românească iarmanagementul spitalului ar fi asigurat de experţi turci.

"Este de asemenea un alt grup mareşi care este prezent în România. Ei au cumpărat un teren şi oclădire şi doresc să construiască un spital pentru cancer. Auconstruit o mică făbricuţă pentru producerea unui reactiv folositîn tratamentul sau depistarea cancerului. Şi de asemenea ei sunt îndiscuţii chiar cu Spitalul municipal din Bucureşti pentruconstruirea unei clinici tot pentru depistarea şi tratareacancerului. Mai există şi o firmă mare de la Istanbul carepregăteşte un studiu. Ne-au cerut sprijin", a spusambasadorul.

El a atras atenţia că acestepotenţiale investiţii ar putea să fie împiedicate denerecunoaşterea reciprocă a diplomelor medicilor de către Româniaşi Turcia.

"S-au făcut demersuri. MAE acontactat deja Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi suntemîn discuţii pentru pregătirea unui acord. Dar v-am spus care credcă va fi piedica încheierii unui astfel de acord: faptul că ei, larândul lor, nu recunosc diplomele altor medici", a spusambasadorul.

Pe de altă parte, Pascu asubliniat că nivelul investiţiilor turce în România este unulridicat, dar şi că balanţa schimburilor comerciale este favorabilăRomâniei.

"În primul rând, aş dori să văspun că relaţiile economice reprezintă una dintre componentelemajore ale relaţiei bilaterale. Ele se caracterizează prinschimburi comerciale considerabile şi un volum mare de investiţiiturce în România. În 2008, schimburile comerciale s-au ridicat la7,3 miliarde de dolari. Au avut o scădere în 2009 din cauzaefectelor crizei economice din România şi din Turcia iar anultrecut au crescut ajungând la peste 6 miliarde de dolari, cu ocreştere considerabilă a exporturilor noastre, având astfel înprezent şi o balanţă comercială în favoarea României. Anul acestasunt toate premisele, mai ales după cum arată cifrele pe primeletrei luni, ca schimburile comerciale să reajungă la nivelul anului2008", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO