Companii

Tuca Zbarcea: Ne propunem o crestere zero, dar s-ar putea sa fim prea optimisti

Tuca Zbarcea: Ne propunem o crestere zero, dar s-ar putea sa fim prea optimisti
15.03.2009, 16:00 38

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a realizat in 2008 venituri de 18,5 milioane de euro, cele mai mari raportate de o firma locala, isi propune un rezultat financiar similar in acest an, adica o "crestere zero", dupa ce in ultimii doi ani a inregistrat salturi de peste 60% pe an in dreptul incasarilor.

"Ne-am bugetat pentru acest an o crestere zero a cifrei de afaceri, desi in ultimii ani cresterile au fost spectaculoase. Anul trecut a fost unul exceptional pentru noi, dar in actualele conditii ale pietei, chiar si obiectivul de mentinere a nivelului afacerilor poate fi prea optimist", a declarat Florentin Tuca, managing partner al firmei.
Veniturile Tuca Zbarcea in 2008 au venit din contracte derulate pentru o serie de clienti constanti ai firmei, precum Voestalpine, Erste Bank, Petrom, CEZ, Carrefour sau Ministerul Finantelor, dar si din implicarea intr-o serie dintre cele mai mari tranzactii de pe piata, asistand proprietarii Asiban (BCR, BRD, BT si CEC) la vanzarea companiei catre Groupama, dar si pe germanii de la DEGI la achizitia centrului comercial Iris Shopping Center din Titan, afaceri cu o valoare cumulata de 500 milioane de euro.
Cifra de afaceri a firmei s-a majorat cu 66% in 2007 si cu 63% in 2008, pe fondul cresterii numarului de clienti, dar si a activitatii celor existenti. Numarul clientilor a crescut cu 10%, de la 400 la 440, in timp ce numarul facturilor a crescut cu 45%, de la 1.698 la 2.464.
Ponderea surselor de venit in cadrul firmei va cunoaste o intorsatura aproape radicala in 2009, astfel ca dupa ce in ultimii ani intre 40% si 60% din incasari veneau din zona de corporate, fuziuni si achizitii si imobiliare, pentru acest an reprezentantii firmei se asteapta ca motoarele sa fie litigiile, arbitrajele, concesiunile pentru proiecte de infrastructura, dosarele de energie, precum si cele legate de dreptul muncii, a caror pondere ar putea fi de chiar 70% in totalul incasarilor.
"La nivelul intregii piete cred ca vom asista la o stagnare sau chiar la un regres in acest an, pe fondul crizei. Probleme mai mari vor avea firmele care au fost dependente de un client anume, sau de real estate si finantari, pentru care cuvantul de ordine ar trebui sa fie 'reorientare'. Cu toate acestea, avocatii, in general, vor supravietui acestei perioade", apreciaza Gabriel Zbarcea, cel de-al doilea managing partner al firmei.
Firma nu a renuntat pana in prezent la avocati din cauza crizei si isi propune sa faca in continuare angajari pe anumite domenii, cum ar fi banking & finance, departament in care firma nu a fost foarte activa in ultimii ani.
"In octombrie anul trecut am majorat salariile in firma cu 20%, desi observam efectele crizei si pe piata locala. Am vrut astfel sa premiem un an foarte bun si sa intarim spiritul de echipa al firmei", a mai spus Zbarcea.
Schimbarea structurii in ceea ce priveste sursele de venit aduce insa modificari si in activitatea avocatilor, o parte dintre acestia fiind nevoiti sa se specializeze si in alte domenii suplimentare.
"In luna ianuarie am luat hotararea de a nu recurge la restructurari de personal, ci la mutari interne, pentru departamente ca litigii, arbitraje si concesiuni, employment, dinspre alte domenii, precum real estate. Cu toate acestea, criza este o buna oportunitate de a deveni mai selectivi si mai exigenti. Unul din lucrurile bune aduse de criza este schimbarea raportului intre angajat si angajator", mai spune Tuca.
In opinia celor doi managing partneri ai Tuca Zbarcea, principalele avantaje ale firmei sunt legate de faptul ca nu a fost dependenta de un anumit domeniu, precum finantari bancare sau real estate, nu a existat un "one man show", astfel ca " fiecare din cei 16 parteneri ai firmei este generator de business".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO