Companii

Ucrainenii ajung în România ca să plece mai departe: traficul de pe aeroporturile locale a crescut, iar cele mai solicitate destinaţii sunt din Italia, Polonia, Marea Britanie şi Turcia

Tarom a suplimentat capacitatea de transport, adică a introdus aeronave cu o capacitate mai mare, pe ruta Bucureşti – Istanbul, însă a mai adăugat zboruri noi pe această rută. De asemenea, compania a mai suplimentat capacitatea de zbor şi pe ruta Bucureşti – Suceava.

Tarom a suplimentat capacitatea de transport, adică a introdus aeronave cu o capacitate mai mare, pe ruta Bucureşti – Istanbul, însă a mai adăugat zboruri noi pe această rută. De asemenea, compania a mai suplimentat capacitatea de zbor şi pe ruta Bucureşti – Suceava.

Autor: Miruna Diaconu

08.03.2022, 12:00 512
Ucrainenii care se îmbarcă pe cursele internaţionale sunt nevoiţi să prezinte un paşaport biometric, cei care nu deţin un astfel de act aleg să plece din România pe cale terestră.

Mulţi dintre ucrainenii care au intrat în România se află aici doar în tranzit, mulţi dintre ei mergând către ţările vestice, unde au rude în cele mai multe cazuri. Ca urmare a numărului mare de ucraineni care au ajuns în România în urma invadării Ucrainei de către Rusia, traficul de pe aeroporturile locale a crescut, iar cele mai solicitate destinaţii, unde nu sunt incluse zborurile de repatriere, sunt Italia, Polonia, Marea Britanie şi Turcia, către care au fost suplimentate anumite zboruri.

„Traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă a înregistrat în ultimele zile o creştere de peste 40-50% faţă de cel planificat, din cauza crizei din Ucraina, apărând, în anumite momente ale zilei, aglomerări pe fluxurile de sosiri şi plecări. Precizăm că s-au luat măsuri de suplimentare a activităţii pe fluxuri. Totuşi, în condiţiile unui număr tot mai mare de refugiaţi şi repatriaţi care tranzitează aeroportul, fapt ce implică fluxuri dedicate acestora pentru respectarea siguranţei şi securităţii tuturor pasagerilor, se produc şi se vor mai produce, temporar, aglomerări“, a transmis săptămâna trecută Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Henri Coandă.

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, au fost suplimentate zborurile către Turcia operate de Tarom, compania naţională aeriană. Mulţi dintre ucrainenii care au ajuns în România au ales să meargă către Bucureşti, de unde au mai multe opţiuni de zbor decât de pe celelalte aeroporturi. Tarom a suplimentat deja capacitatea de transport, adică a introdus aeronave cu o capacitate mai mare, pe ruta Bucureşti – Istanbul, însă a mai adăugat zboruri noi pe această rută. Reprezentanţii companiei spun că cererea din partea ucrainenilor pentru Istanbul este foarte mare, destinaţia turcească fiind, poate, doar un loc din care pot pleca către alte ţări.

Totodată, compania naţională aeriană a suplimentat şi zborurile dintre Suceava şi Bucureşti, având în vedere că au existat ucraineni care şi-au dorit să ajungă în Capitală pe cale aeriană, fiind mai rapidă decât cu trenul sau maşina.

„Suplimentăm capacitatea de transport pe relaţia Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti - Aeroportul Internaţional «Ştefan cel Mare» Suceava, în contextul actualei situaţii. Menţionăm faptul că avem în stand-by şi o aeronavă TAROM Boeing 737-800NG, cu o capacitate de 189 de locuri, în cazul în care există o cerere mai mare pentru relaţia Bucureşti - Suceava şi retur“, au transmis reprezentanţii companiei.

Cei mai mulţi ucraineni au intrat în România prin Vama Siret, din judeţul Suceava. Conform ultimelor date, care relevă situaţia până pe 6 martie, circa 260.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi au ieşit din ţara noastră circa 182.000 persoane cu cetăţenie ucraineană.

Reprezentanţii Aeroportului Suceava spun că au fost suplimentate zborurile către Bucureşti, Londra şi Milano.

„Compania Wizz Air a suplimentat zborurile către Londra şi Milano. Ryan Air nu a suplimentat niciun zbor, ei probabil au mutat flota din Ucraina către Polonia, Ungaria, acolo unde există mai mulţi refugiaţi decât în România. Principalele destinaţii către care merg, din ceea ce vedem noi, sunt Italia şi Polonia“, spune Cristian Cocuz, head of commercial department.

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, aeroportul din Suceava era frecventat de către cetăţenii ucraineni, circa 12% din traficul aeroportului era realizat de ucraineni, care mergeau către Italia, în special către Milano şi Roma.

Totodată, cei care se pot îmbarca pe un zbor internaţional trebuie să aibă un paşaport biometric, altfel ei nu pot folosi transportul aerian.

„Fără paşaport biometric nu se pot îmbarca pe zboruri internaţionale, nici cu certificate de naştere nu se pot îmbarca. Sunt multe familii care au copii, adulţii au paşaport, iar copii au doar certificate de naştere, ei aleg să plece pe cale terestră, pentru că le sunt acceptate documentele“, mai spune Cristian Cocuz.

De asemenea, el precizează faptul că din ce în ce mai mulţi ucraineni aleg să ajungă în Bucureşti cu avionul, acolo unde există ambasadele şi mai multe opţiuni de zbor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO