Companii

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Investitii de un miliard de euro in ciment au fost blocate

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Investitii de un miliard de euro in ciment au fost blocate
10.09.2009, 16:18 62

Austriecii de la Strabag, cu afaceri anuale de 13,7 mld. euro,au incheiat in toamna lui 2008 negocierile cu autoritatile localepentru inceperea unei investitii de circa 220 mil. euro inconstructia unei fabrici de ciment pe piata locala, in localitateaAnina din judetul Caras-Severin. Si Holcim a inceput in 2009studiile pentru construirea unei fabrici de 400-500 mil. euro inlocalitatea Mihai Viteazu, judetul Cluj.

Previziunile din vara anului trecut indicau o crestere constantapentru urmatorii cinci ani de circa 10-15% a consumului de ciment,insa scaderea de 25-30% din primul semestrul al acestui an a datpeste cap planurile producatorilor. Strabag si Holcim au anuntat ca amana investitia inconstructia unor noi unitati de productie, in timp ce Lafarge siHeidelbergCement au franat ritmul investitiilor.

Piata cimentului se va intoarce anul acesta la nivelulinregistrat in urma cu trei ani, dupa ce va inregistra o scadere de25-30% a consumului, si depinde in mare masura de investitiile ininfrastructura care vor fi realizate in a doua parte a anului, dupace sectorul imobiliar s-a blocat in primul semestru.

Piata de ciment a inregistrat anul trecut un volum de vanzari de10,6 milioane de tone, in crestere cu 8,6% fata de 2007-echivalentul a 480 kg/cap de locuitor, in timp ce in valoareconsumul s-a ridicat la 3,28 mld. lei (890 mil. euro), in cresterecu 20% comparativ cu anul anterior.

Astfel, avand in vedere declaratiile celor trei producatori deciment Lafarge, Holcim si Carpatcement Holding, consumul de cimentar putea scadea anul acesta la 7,4 milioane de tone, respectiv 336kg/cap de locuitor.

Producatorii, luati prin surprindere

Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding, filiala locala agrupului german HeidelbergCement, afirma anul trecut in august ca"nici cel mai optimist consultant nu previziona o crestere de 20% apietei de ciment timp de trei ani la rand", asa cum nimeni nu aestimat o scadere atat de abrupta in primul semestru din 2009.Germanii prospectau anul trecut piata pentru constructia uneifabrici noi de ciment in care sa investeasca circa 300-350 mil.euro, insa in 2009 au renuntat la acest plan.

"Avand in vedere scaderea pietei constructiilor din acest an catsi scaderea cererii pe piata cimentului consideram ca nu se maijustifica investitia pentru deschiderea unei fabrici noi", explicaRohan, care estimeaza ca in prezent capacitatile de productiesatisfac cererea pietei pentru urmatorii cinci ani. In 2009 bugetulde investitii al companiei este de aproximativ 60 mil. euro, dincare compania a cheltuit deja jumatate din suma, urmand ca restulde 30 mil. euro sa fie investiti in al doilea semestru.

Lafarge avea in derulare un program de investitii de 90 mil.euro pentru perioada 2009-2010, pentru majorarea capacitatilor deproductie, care vor ajunge la circa 5,5 milioane de tone pe an(actuala capacitate instalata, care nu poate fi utilizata intotalitate in lipsa unor lucrari de modernizare), insa a amanat cuun an realizarea acestui program. Francezii au fost avantajati defaptul ca au pastrat ambele linii de productie de la fabrica dinMedgidia, cea mai mare din tara si au redirectionat cantitatea deciment vanduta la export - ce reprezenta 30% din vanzari in 2006 -catre piata interna.

"Am hotarat deja ca planul investitional anuntat in 2008 se vafinaliza in 2011, in loc de 2010 cum a fost initial anuntat, tocmaipentru ca estimam o crestere mai redusa in comparatie cu momentullansarii. Ne continuam planul de investitii pe termen mediu anuntatla inceputul anului 2008 si vom face doar unele ajustari in ceea cepriveste graficul de implementare pentru a le incadra in evolutiapietei", spunea la inceputul anului Phillipe Platon, directorulfinanciar al Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupuluifrancez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO