Companii

Un avertisment! Producătorul de cablaje auto Fujikura, cu afaceri de 127 mil. lei, a renunţat la peste 1.000 de angajaţi într-un an

Un avertisment! Producătorul de cablaje auto Fujikura,...

Autor: Laurentiu Cotu

28.07.2021, 10:30 30988

Producătorul de cablaje auto Fujikura Automotive România, subsidiara locală a grupul japonez Fuji­kura, a raportat pentru 2020 o ci­fră de afaceri de 127,9 mil. lei (26,5 mil. euro), în scădere cu 47% faţă de anul anterior, când producătorul japo­nez a avut afaceri totale de 241,2 mil. lei (50,9 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a suferit anul trecut o pierdere de peste 5,6 mil. lei (aproximativ 1,2 mil. euro), de la un câştig net de 6,3 mil. lei (1,3 mil. euro) realizat în anul precedent, conform datelor publice. Fujikura Au­to­motive România a ajuns în 2020 la un număr mediu de 1.605 angajaţi, cu 1.092 de oameni mai puţin decât în anul 2019, potrivit site-ului mfinanţe.ro. Salariile din producţia de cablaje sunt cele mai mici din industria prelucrătoare, sub 2.000 de lei net lunar. Fujikura Automotive România produce cablaje auto, în principal pentru grupul Volkswagen din Germania. Compania, prezentă pe piaţa locală de aproximativ 20 ani, deţine fabrici în Cluj-Napoca şi Dej, judeţul Cluj, şi un centru de cercetare-dezvoltare în Sibiu, înfiinţat şi pentru gestio­narea şi rezolvarea pro­blemelor ce pot apărea în activităţile de producţie.

Încetinirea pieţei auto la nivel european s-a reflectat la nivelul producţiei de componente la nivel local, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, industria fiind afectată de opririle determinate de pandemie, dar şi de încetinirea reluării producţiei din cauza lockdownului de pe mai multe pieţe europene în 2020.

Cele mai mari zece grupuri şi producători de componente auto de pe piaţa locală au înregistrat în 2020 un business cumulat de 39 de miliarde de lei, în scădere uşoară de la 40,5 miliarde de lei în 2019. Cei mai mari producători de componente auto din România sunt Continental, Star Assembly,  Autoliv, Michelin, Hella Pirelli, Bosch, Marquardt, Leoni şi Yazaki, potrivit topului producătorilor de componente auto realizat de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO