Companii

Un raport pe turism al BCR: România ar trebui să se concentreze pe atragerea de turişti străini, care cheltuiesc de 12 ori mai mult în vacanţe decât un rezident

Un raport pe turism al BCR: România ar trebui să se concentreze pe atragerea de turişti străini, care cheltuiesc de 12 ori mai mult în vacanţe decât un rezident

Foto: Shutterstock

Autor: Mirabela Tiron

07.11.2011, 14:45 229

România ar trebui să facă mai mult marketing extern şi să se concentreze pe atragerea de turişti străini din ţări dezvoltate ca Austria sau Germania care tind să cheltuiască de 12 ori mai mai mult decât un turist rezident, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR, care citează ca sursă Eurostat.

Raportul face referire la opt ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv Austria, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croaţia, Slovacia şi România.

Dintre ţările analizate, România atrage cei mai puţini turişti străini, alături de Slovacia, potrivit raportului BCR. Turiştii străini petrec în medie 2,2 nopţi în destinaţiile din ţară. Spre comparaţie, în Bulgaria, durata medie de şedere este dublă faţă de cea din România.

Calitatea serviciilor şi infrastructura slabă influenţează numărul de turişti care ne vizitează şi investiţiile străine directe în turism.

Dacă veniturile nete din turism ale Bulgariei s-au ridicat la 7 miliarde de euro în perioada 2006-2010, în timp ce ale Croaţiei la 30 de miliarde de euro, România este singura ţară din grup care a înregistrat un venit agregat negativ în balanţa turismului în perioada 2006-2010. Altfel spus suma cheltuită de români în străinătate a depăşit suma cheltuită de turiştii străini în România.

"Deşi are unul dintre cele mai ridicate potenţiale din turism din regiune (peisaje naturale şi biodiversitate), România atrage destul de greu turişti străini care sunt dispuşi să cheltuiască, în medie, de 12 ori mai mult decât cei autohtoni", a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

România a atras investiţii străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, faţă de 450 milioane euro în Bulgaria.

Banca estimează, într-un raport, că fluxurile din balanţa turismului ar putea creşte cu 1-1,5 miliarde euro în 2016 prin atragerea mai multor investiţii străine directe, care ar contribui la îmbunătăţirea serviciilor şi ar pune bazele pentru creşterea numărului de turişti străini precum şi a duratei sejururilor petrecute în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO