Companii

Unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România despre anii '90: Am fost nevoit să-mi fac firmă

Constantin Toma, proprietar Romet

Constantin Toma, proprietar Romet

Autor: Radu Racu

24.11.2012, 18:00 2238

Tinerii antreprenori din Ro­mâ­nia sunt mai instruiţi şi au mai mult curaj decât cei din generaţia anilor '90, însă dema­ra­rea unui pro­iect de afaceri este mult mai grea în pre­zent decât în urmă cu două decenii din cau­za lipsei banilor şi a concurenţei pu­ter­nice din partea rivalilor străini, afir­mă omul de afa­ceri Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzău, cu afaceri anuale de 300 mil. euro.

"Cu siguranţă, totul este mai greu decât în anii '90. Faţă de anii '90, acum cred că trebuie şi mai mulţi bani şi mai multe cunoştinţe", spune Toma, preci­zând totuşi că dacă ar fi să o ia de la înce­put ar paria tot pe industrie.
 
Deşi Re­vo­lu­ţia l-a prins lu­crând în­tr-o uzi­nă care se în­drep­ta spre fali­ment, industriaşul, care avea pe atunci 30 de ani, a făcut primii paşi în an­tre­prenoriat cu "un strung de la coo­pe­ra­tiva în lichidare, o maşină de frezat şi una de găurit", după cum afirma ante­rior într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

"După Revoluţie s-a restrâns foarte mult pro­ducţia, eu eram şeful secţiei de prelucrare me­canică de la Metalurgica Buzău (actuala Aromet) şi ne-am trezit 4.000 de oameni fără loc de muncă. Am fost nevoit să-mi fac firmă nu ca să devin patron, ci pentru că nu aveam un loc de muncă şi nu era nimeni să te angajeze pe vre­mea aceea", declară Toma.

Omul de afaceri care se caracte­ri­zează drept "un produs al legii Vă­căroiu pentru scutirea de im­pozit pe pro­fit a firmelor care fac producţie" spu­ne că mediul antreprenorial din Româ­nia sufe­ră şi din cauza legislaţiei defi­cien­te care nu încu­rajează iniţiativele, dar şi din cauza unei lipse de educaţie de afaceri.

"Nu cred că o lege anume poate scoa­te pe bandă antreprenori români pu­ternici! În primul rând, şcoala ro­mâ­nească ar trebui să pregăteas­că, de la vârs­te fragede, spiritul antreprenorial, aşa cum se face în orice ţară dezvoltată."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO