Companii

Urmează evenimentul ZF/Banca Transilvania Hello, Iaşi! Topul celor mai mari companii din Iaşi: primele zece au afaceri cumulate de 4 mld. lei

Urmează evenimentul ZF/Banca Transilvania Hello, Iaşi!...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.06.2019, 00:06 1252

Cele mai mari zece companii din judeţul Iaşi au avut în 2018 afaceri cumulate de peste 4 miliarde de lei, adică mai bine de 15% din busi­nessul total raportat de firmele din judeţ, care trece anual de 25 de miliarde de lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Cea mai mare companie din judeţ rămâne Delphi Diesel Sys­tems România, unul dintre cei mai mari jucători din sectorul compo­nentelor auto, care a avut în 2018 un rulaj de peste 2 miliarde de lei şi mai bine de 2.000 de salariaţi. Pe poziţia a doua se află ArcelorMittal Tubular Products Iaşi, una dintre companiile din grupul Arcelor­Mittal, cel mai mare grup din industria siderurgică locală. Po­diumul este completat de Anti­biotice Iaşi, companie de stat cu afaceri de 365 mil. lei în 2018. Pe de altă parte, cea mai mare companie antreprenorială din acest judeţ a fost, după rezultatele de anul trecut, Conex Distribution, distri­buitor de piese auto controlat de mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi familia Prisecaru. În total, sunt şase companii cu acţio­nariat românesc în top 10 jucători, dintre care patru con­trolate de antreprenori români.

Judeţul Iaşi, „capitala“ bogată a celei mai sărace regiuni din ţară, se află pe locul 14 în România ca nivel al cifrei de afaceri a tuturor companiilor, după Bucureşti şi judeţe precum Ilfov, Timiş, Prahova, Arad sau Dolj, conform datelor aferente anului 2017 (ultimele disponibile la Registrul Comerţului).

Pe de altă parte, judeţul Iaşi este unul dintre puţinele din ţară unde antreprenorii mai au putere în business. Companiile româneşti reprezentau în 2016 (ultimele date disponibile) peste 70% din rulajul total al judeţului din estul ţării.

 

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania vă invită la evenimentul Hello, Iaşi!, care va avea loc pe 18 iunie la Iaşi. În cadrul evenimentului, ZF şi Banca Transilvania aduc la aceeaşi masă antreprenori din Iaşi pentru a găsi împreună soluţii şi idei comune pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din oraş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO